Hvorfor booker du selv dine rejser på nettet?
I denne blog forsøger jeg at redegøre for de risici, der er ved at booke sin rejse ud i verden selv – og de fordele, der er ved at benytte sig af et rejsebureau. Og undervejs er det vigtigt for mig at mane nogle ting i jorden om nogle af de usaglige myter og ammestuehistorier, som findes om det her emne, og som ikke har hold i virkeligheden.
Mange researcher og booker selv deres rejse på nettet
Mange er af den opfattelse, at i forhold til alt det praktiske omkring en længere ferie i udlandet, en jordomrejse eller lignende, så klarer de da selv det her med at researche, booke hoteller og købe flybilletter til rejsen på nettet.
- For du kan jo sagtens selv, og det er meget billigere, ikke sandt?
- Hvorfor vente og betale et rejsebureau for noget, du meget bedre selv kan ordne?
- I dag er det jo en leg at sammensætte sin egen rejse på nettet, ikke sandt?
- Så er det også meget nemmere at planlægge rejsen, når det passer dig, og ikke når rejsebureauet har åbnet, ikke sandt?
- Rejsebureauet tjener nok også alt for meget på rejsen, så hvorfor ikke beholde pengene selv og bruge dem på en ekstra god middag eller et bedre hotel?
- Hvis du betaler med dit kreditkort, når du selv arrangerer din rejse, så er du jo alligevel fuldt forsikret, hvis der skulle ske noget, ikke sandt?
- Du skal ikke bruge unødvendigt meget tid på at forklare en anden, hvad du ønsker dig?
- Du kan da sagtens selv booke dine ”last-minute” tilbud på nettet, som også sikkert er billigere end at gøre det gennem et rejsebureau?
- Du kan læse nogle fede blogs og få viden derfra til at selv booke dine rejser. Det kan da ikke være så svært, vel?

Se her hvad dit rejsebureau kan, som du ikke kan!
Og jo…det kan du til dels have ret i – og så alligevel ikke. Og nu skal jeg fortælle dig hvorfor.
Som det vil gå op for dig, når du læser videre her i bloggen, så er der en klar risiko ved at gå uden om et rejsebureau, når du arrangerer din ferierejse. Ofte går det også godt. Heldigvis. Men når uheldet er ude, så er det kun tudekiks som hjælper dig. For der er ikke meget hjælp at hente i forhold til erstatning, når først du på egen hånd på nettet har booket blandt andet dine flybilletter, hoteller og lejebil med videre og har shoppet rundt og fundet de billigste separate tilbud på disse. Og det er da lidt ærgerligt, at du har spenderet surt optjente penge, dyrebare feriedage og ikke mindst tonsvis af tid på at sammensætte din helt egen rejse – og så er det hele tabt på gulvet, hvis uheldet er ude.
Forstil dig følgende scenarie:
Du drømmer om at rejse til Caribien. Du vil gerne besøge forskellige øer derovre og bo forskellige steder, hvor der er mulighed for at snorkle og få gode oplevelser. Bare dase i en hængekøje og leve et driverliv med en cocktail i hånden, kig til havet og solnedgangen og ikke een bekymring i livet. Men inden du når dertil – længe inden da – skal du først finde dine flybilletter, og GISP – der opdager du hurtigt, at der er rigtig mange muligheder. Men med hjælp fra gode hjemmesider som blandt andet Momondo, er der god hjælp at hente. Det er jo meget enkelt at bruge.
Fordele ved at booke flybillet gennem et rejsebureau
Her skal du dog være klar over, at sådanne sites ikke oplyser dig om, hvilke luftfartsselskabs-alliancer, der findes, og som evt. ville være til din fordel at tage med i dine betragtninger, når/hvis du kombinerer dine flybilletter hos forskellige selskaber osv. Her kan du spare både penge og tid – og gøre det mere behageligt for dig selv på rejsen, hvis du booker gennem et rejsebureau, for de har det overblik, som du ikke kan få, fordi de har adgang til professionelle og langt mere detaljerede IT-platforme, når de booker billetter.
Nå, men pyt….vi klør på. Nu har du selv fundet og booket dine flybilletter, indsat dit navn og vupti, så er du næsten afsted. Men hov! Hvad er det? Du har desværre lige glemt at taste dit mellemnavn ind på flybilletten, og det er altså ikke godt, for navnet på billetten skal være helt magen til navnet i dit pas. What to do, what to do?
Så starter møllen med at finde et telefonnummer til det luftfartsselskab, du har booket hos, og det kan i sig selv være en stor udfordring i disse internet-tider. Det er som om de her store multinationale selskaber ikke rigtigt har lyst til at tale med deres kunder. Hvis du er heldig, kan du få lov at sende en mail gennem en eller anden formular på deres hjemmeside, og så får du måske svar på et tidspunkt. Eller også står der et nummer til et call-center et eller andet sted i verden, hvor du efter meget ventetid kommer igennem til en medarbejder, hvor du oftest først må opgive dit kreditkort-nummer til dem før, at de overhovedet vil tale med dig.
Men NU kan du så begynde på engelsk at forklare vedkommende, at du desværre har tastet dit navn forkert ind, da du bookede flybilletten på nettet – og om de ikke kan ændre det? Jovist, siger de. Det kan godt ordnes mod et pænt gebyr, der nogle gange er større end prisen på selve flybilletten. Nu er flybilletten pludselig blevet et dyrt bekendtskab i forhold til den billet, du til at begynde med var så glad for, at du selv fandt på nettet. For slet ikke at nævne den tid du allerede har brugt på det.

Sådan er det ikke, når du bestiller din flybillet hos et rejsebureau. Her er du beskyttet som forbruger. Det betyder, at du allerede fra starten vil få vejledning af rejsebureauet (på dit ejet sprog i øvrigt), hvor de vejleder dig i, at de har brug for navnet til din flybillet nøjagtigt, som det fremgår af dit pas. Skulle det værste alligevel ske, og du ved en fejl kom til at oplyse et ikke fuldstændigt korrekt navn, så kan du altid roligt kontakte dit rejsebureau, som så kontakter luftfartsselskabet på dine vegne, der så ændrer navnet i flybilletten imod betaling af et mindre gebyr. Med andre ord, du får hurtigt og for dig nem hjælp og assistance.
Fordele ved at booke hoteller gennem et rejsebureau
Hoteller lokker ofte med superbillige tilbud, skønne billeder og endnu bedre beliggenhed. Ofte stemmer det også overens med virkeligheden, men nogle gange når du ankommer til et nyt hotel, træder du glad op til skranken, hvor en glad og venlig receptionist tager imod dig. Men da du siger dit navn, får den glade receptionist pludselig en stor rynke i panden og en mørk mine trækker henover hans ansigt. Det viser sig, at hotellet er overbooket. Receptionisten er ked af det, men desværre – der er ikke flere værelser. Han forsikrer om, at de nok skal refundere din regning for opholdet til din bankkonto, som du nu også skal huske at tjekke, om det virkelig er sket, når du er tilbage fra din ferie. Nu står du her med håret i postkassen – on your own. Hvad gør du nu? Ja, du skal jo sove et sted, så du finder sikkert et andet hotel, men helt sikkert ikke til den pris, som du fik på nettet.
Det kan også være, at du ankommer til hotellet, og det slet ikke lever op til det, som de lovede på hjemmesiden. Der er kun en ganske lille strand lige udenfor hotellet, og den er møgbeskidt og har ikke det puddersand, som du læste om på hjemmesiden. Udover det lugter der mærkeligt på dit værelse på den absolut dårlige måde, der er beskidt og maden på din halvpension er elendig. Hvad gør du så nu? Hvor henvender du dig? Ja, det første sted at brokke sig er naturligvis i receptionen, men her trækker de bare på skuldrene og siger, du kan skrive en klage. Adressen er på deres hjemmeside – men deres wifi virker ikke og har ikke gjort det i flere uger! Hvis du er heldig, foregår denne samtale på gebrokkent engelsk – ellers hedder det fingersprog.

Havde du nu købt din rejse og booket hotellet gennem et rejsebureau er situationen helt anderledes. Når du mod forventning ikke får den vare, som du har betalt for et rejsebureau, så har rejsebureauet et ansvar for at tage sig af det. Punktum. Rejsebureauet skal indenfor rimelig tid afhjælpe situationen for dig. Imens kan du slappe af, mens rejsebureauet arbejder på at rette op på din booking hos hotellet. Det skal du ikke bruge din dyre ferietid på at slås med. Og når du kommer hjem, kan du stadig klage og søge erstatning, hvilket du derimod kan glemme alt om, hvis du selv har fundet, booket og købt din rejse på nettet med et kreditkort.
Fordele ved at leje bil gennem et rejsebureau
Du har for resten også booket en bil, som du fortrøstningsfuldt begiver dig over for at hente hos udlejningsselskabet. De har ganske vist også din bil, men de har ikke i sinde at anbefale dig at køre uden endsige udlevere bilen, før du har skrevet under på betalingen af nogle ekstra forsikringer, som du egentligt ikke helt forstår nødvendigheden af, siden du jo allerede hjemmefra har købt forsikringer én gang inde på nettet – og desuden koster de her spidsen af en jetjager. Men du betaler. Selvfølgelig gør du det, for du skal bruge bilen, og hvor skal du ellers henvende dig?
Ved leje af biler gælder det samme, som ved hotellet. Lejer du en bil gennem et rejsebureau, er det rejsebureauet, som har ansvaret for, at du får den vare, som du har betalt for. Med andre ord: får du ikke den vare, du har købt, så ringer du blot til dit rejsebureau, og så sørger rejsebureauet for at få ordnet sagerne. Det er under ingen omstændigheder dig, som skal stå og blive i dårligt humør af at diskutere med en stresset salgsperson, der taler dårligt engelsk og hverken er til at hugge eller stikke i.

Jeg kunne nævne 1000 andre scenarier, for jeg har hørt de fleste af dem flere gange igennem mine mange år i rejsebranchen.
Personligt ville jeg aldrig rejse uden et rejsebureau, og hvis jeg ikke har været tydelig nok længere oppe i teksten, så skal jeg sige dig hvorfor:
Du tror måske, det er fordi, jeg selv lever af at sælge rejser, men det er det ikke – eller også er det måske lige netop derfor. For jeg ved noget om rejser efter at have solgt dem i mere end 25 år. Jeg kender alle fordele og bagdele, gode og dårlige genveje til den dejlig ferieoplevelse – og også alle faldgruberne, som du sjældent hører om, når det går galt, for der er jo ingen, der bryder sig om efter deres ferie at prale med eller fortælle vidt og bredt om, hvordan de tabte tusindvis af kroner, fordi de selv legede rejseagent. Så i sidste ende kan det blive en meget dyr og ensom affære.
Det er derfor, det er vigtigt for mig at nedbryde nogle af de myter, der eksisterer om do it yourself-metoden, og som bare ikke holder i den virkelig verden.
Gratis rådgivning hos rejsebureauet
Når du booker og køber en rejse hos et rejsebureau, får du gratis rådgivning! Hvor får man egentlig gratis rådgivning i dag? Hvis man i det hele taget overhovedet kan få et rigtigt levende menneske i den anden ende af røret eller til at møde dig personligt til et møde. I rejsebureauet kommer du i kontakt med en person som lytter til dig, interesserer sig for dine ønsker og din rejse, som er ekspert og kan rådgive dig, og som arbejder for at opfylde dine drømme til din ferie, mens du selv kan slappe af og foretage dig andre ting. Og det koster dig end ikke noget.
Køber du en rejse i et rejsebureau får du personlig rådgivning, flybilletter som er korrekt booket, og hvor du desuden ofte sparer mange tusinde kroner, da vi er eksperter, billeje, hvor der ikke kommer ubehagelige overraskelser oven i og hoteller, hvor de lækre billeder på hjemmesiden stemmer overens med de lækre billeder på hjemmesiden. Er der noget af det her, der skuffer dig, så er det det rejsebureauets ansvar i en vis grad.
Selvfølgelig kan der også ske fejl, når du booker gennem et rejsebureau, men så er ansvaret ikke dit, men dit rejsebureaus. Det skal sørge for, at din billet er booket korrekt, at dit hotel har et værelse til dig i den standard, du har købt og betalt, og at biludlejningsfirmaet ikke snyder dig. Opstår der et problem, kan du læne dig tilbage helt roligt og kontakte dit rejsebureau, der så bør rette op på sagerne hurtigst muligt og gerne på stedet, imens du drikker en kop kaffe. Al hjælp, hvis noget går galt, betaler du ikke en rød reje ekstra for. I det hele taget har rejsebureauerne så gode aftaler, at du ikke betaler ekstra for noget som helst som forbruger. Så er den myte forhåbentligt manet i jorden.
Du er dækket af Rejsegarantifonden, hvis du køber din rejse gennem et rejsebureau
Men det vigtigste overhovedet – og det kan jeg ikke understrege nok!! – er, at du er dækket af Rejsegarantifonden, så hvis noget går galt med dine bookninger undervejs på rejsen, så koster det dig ikke ekstra af den grund, hvis du er nødt til at gøre noget andet end det, du har bestilt hjemmefra.
Ønsker du stadig at klage over din rejse, når du kommer hjem fra din ferie, så kan du altid henvende til Pakkerejse-Ankenævnet og betale beskedne 275 kroner for, at de undersøger din sag og dine rettigheder i forhold til, om du skal have penge tilbage eller ej. Personligt ville jeg ret hurtig opgive at klage over et hotel i Mexico, et luftfartsselskab i USA eller et biludlejningsfirma i Spanien, men der er vi jo alle forskellige. Min erfaring siger mig bare, at det kommer der ikke noget ud af i forhold til den indsats, det kræver.
God ferie!
Antje Reither, partner i Svane Rejser
Skriv kommentar