Sådan overlever I hedebølgen på storbyferien
Vi har vist alle prøvet det. Ferien er booket, og der er glæde og store forventninger til at spise godt, se nogle flotte steder og at skulle slentre ned ad hyggelige små stræder og gyder i storbyen med solen i ansigtet. Det er jo det, der gør nedtællingen til ferien udholdelig!
Ugen før I skal afsted, tjekker I vejrudsigten for at sikre, at solen følger med i feriepakken. Solen følger ganske rigtig med – det er jo herligt – men den smiler så stort, ja nærmest storgriner, at med sådan et godt vejr følger desværre også høje temperaturer og hedebølge!
Jeg har opholdt mig i utallige storbyer og har efterhånden ramt et par hedebølger i mange af dem, når jeg har holdt storbyferie. Den sidste gang det skete for mig og min mand, var vi på storbyferie i italienske Rom, hvor vi endte med at gå tørstende fra vandpost til vandpost – og vi fik smagt den berømte italienske gelato i et hav af varianter. Nogle storbyer er bare ufatteligt varme i sig selv, fordi de ligger der, hvor de ligger. Sådan er det!
Men uanset om I skal på rejser til Cuba, Caribien, Mexico eller måske på tur til europæiske destinationer som Italien, Spanien, Kroatien eller nogle helt andre solrige steder så kan I få glæde af disse rejseråd, hvis I skulle ende i en storby, hvor asfalten klæber til skoene, og I er ved at smelte.
Her får du mine tips, tricks og gode råd til at overleve hedebølgen på din storbyferie.
Husk væsken!
Det er jo helt basalt, at jo mere I sveder, des mere væske skal I også drikke. Men hvornår er det for meget eller for lidt? Det er altid en god ide at have en vandflaske med i rygsækken, så I løbende kan tage en slurk. Normalt optager vores krop kun cirka ½ deciliter hver 15. minut, så derfor er det en god ide at drikke løbende. En god tommelfingerregl er at I skal drikke halvanden gang så meget væske, som I plejer at drikke. Er I fysisk aktive, skal I drikke endnu mere væske end det. Alt efter højde og vægt kan en person komme op på at drikke helt op til 5 – 6 liter væske per dag, når det er rigtigt varmt, hvor man normalt ville drikke 1½ – 2 liter på en normal dag.
Når min mand og jeg rejser til steder, hvor det er meget varmt, så kan jeg være sikker på en ting. På et tidspunkt stopper min mand op og tørrer sveden af panden og siger:
– Det er vist på tide at finde et vandhul…
Og det har han helt ret i! Hvorfor ikke drage nytte af det faktum, at I ikke står på en strand og sveder, men er midt i en storby med dens mange små cafeer og restauranter. Lav jeres egne små pitstop og slå jer ned her i skyggen her og få fyldt væskedepoterne op. I mange storbyer findes der desuden vandposter, hvor I gratis kan fylde jeres vandflasker op.
Husk at kaffe, te og alkoholiske drikke ofte virker vanddrivende, så det er altid godt at bestille en ekstra vand til kaffen eller øllen. Det er også vigtigt, at kroppens saltbalance er i orden på en rigtig varm dag, da kroppen sveder vigtige salte ud, når det er virkelig varmt, så et pitstop med en øl og chips er bestemt en anbefaling til den varme storbyferie.
Vælg spisesteder med forstøvere
Man kan selvfølgelig vælge en resturant med aircondition indendørs, men det hyggelige ved storbyer er at opleve bylivet, som det udfolder sig på gader og pladser.
Derfor har mange restauranter i dag vandforstøvere i sine blæsere, som forstøver vandet og sender det ud over gæsterne i svalende byger – naturligvis uden at I bliver våde af det. Dette gør det mere behageligt, hvis I skal spise uden for i varmen.
Søg ’op’ i stedet for ’ind’
Det er selvfølgelig altid en god idé at søge ind i de butikker, gallerier og andet, der har airconditioning for at få en tiltrængt kølig brise i ansigtet, men hvorfor ikke søge op i stedet.
Mange hoteller i den dyrere ende af skalaen har ofte en rooftop bar, som I kan besøge uden at være gæst på hotellet. Spørg eventuelt i døren eller receptionen om stedet har en roof top bar, da der ikke altid er skilte udenfor hotellet. Hvis det er tilfældet, så tøv ikke med at hoppe ind i elevatoren og kør op i højderne. Her får man ikke blot kølige drinks men også en fantastisk udsigt over byen med i prisen – og måske mulighed for et dyp i hotellets rooftop-pool, hvis I har badetøj med.
Og så er det sjovt for en tid at lege med på idéen om, at I bor på eet af byens dyrere hoteller og nyde servicen sådan et sted uden at I nødvendigvis betaler tusindvis af kroner per nat for at bo sådan et sted.
Snup en siesta!
Når solen virkelig brager igennem mellem kl. 11 – 15, er det svært at finde skyggesider på bygningerne, fordi solen står højest på himlen på det tidspunkt. Tag derfor en pause på hotellet og hvil jer i de nyredte senge og kølige hotelværelse eller snup et køligt bad og lad batterierne op til senere på dagen.
Du kan også søge langt ind i skyggen ved poolen, hvis der er sådan en. Det vigtigste er, at du holder dig helt ude af solen på det her tidspunkt.
Solhat, skygge og solcreme
Jeres tøj kan være med til at gøre varmen udholdelig. Brug en hat med skygge og tag tøj på, som er lyst og løstsiddende. Bomuld er rigtigt godt til at lede varmen væk fra kroppen. Undgå alt for kunstige tekstiler i tøjet.
Husk ALTID solcremen og hav eventuelt en mindre tube med i tasken, så I kan smøre nyt på løbende, da I kan svede solcremen væk, hvis I er ude i længere tid ad gangen.
Tag en vaskeklud med i tasken og hæld koldt vand på, når varmen bliver for meget og brug kluden til at køle nakken, panden, hovedet eller benene.
Kan man spise sig kølig?
Der er vist desværre ingen beviser for at varm mad og drikke skulle gøre at kroppen køler ned, men der er nogle, der mener, at stærk mad muligvis er med til at sætte kroppens forbrænding op og derved køle kroppen ned, da energien bliver brugt på kroppens forbrænding i stedet for. Men der er ingen grund til at blive helt videnskabelig omkring det her. Et helt enkelt råd er: SPIS IS!
Udnyt varmen og giv dig selv lov til at smage de lækre friskrørte cremede is, der er lagt frem til fristende skue i de isboder og butikker, der med garanti popper op med jævne mellemrum, når du spadserer rundt i en storby. Bestil kun en kugle eller to, så I har en mulighed for at stoppe igen ved næste isbutik og prøve nogle andre smage og give hjernen endnu et spark af endorfiner.
I skal jo huske at nyde ferien med både krop og sjæl.
Tag en dukkert i havnebad eller pool
Det er ikke alle storbyer, der giver dig muligheden for en kølig dukkert, men nogle storbyer har havnebade, udendørs svømmehaller (ofte mod betaling) og parker med springvand, som I kan soppe i.
Men husk dog altid at tjekke, om det er lovligt i den by, I besøger, da det ikke altid er tilladt at soppe i alle springvand. Fx er jeg ret sikker på, at de italienske myndigheder ville rynke brynene lidt – for ikke at sige temmelig meget – hvis hele familien soppede rundt her:
Nogle hoteller har pool og tilbyder at folk udefra kan købe sig til en dag ved hotellets pool mod betaling. Varer hedebølgen flere dage kan det være en god idé at tage en dag ud at sightseeing-programmet og bruge den til afslapning og nedkøling, så I er klar til flere storbyoplevelser. Hvis I har børn, kan det især være en god idé at finde et sted, hvor der er noget vand, som I kan bade i, da børn ofte bliver hurtigere svedige og rigtigt varme, end voksne gør.
Dette skal I pakke i storbytasken
For at være godt forberedt i varmen skal I have pakket rygsækken med det nødvendige udstyr. Hav altid en god stor drikkedunk med jer, så I ikke køber unødige plastflasker. Fyld altid drikkedunken undervejs, hver gang der er mulighed for det, så I det meste af tiden har en fyldt flaske.
Solcremen (jeg anbefaler faktor 30) er et must. Husk at smøre jer så ofte som det er nødvendigt – især hvis I har svedt meget eller været i vandet. En solhat og solbriller gør underværker – og hav eventuelt også en håndvifte med. Måske synes I, at en vifte er forbeholdt gamle damer, men under en hedebølge er en vifte faktisk virkelig dejlig, og så fylder den ikke meget i tasken. Rundt omkring i byen kan I eventuelt også finde souvenirbutikker eller gadesælgere, som sælger små håndholdte blæsere, og selvom kvaliteten muligvis er tvivlsom, så kan sådan en elektrisk blæser nogle gange lave en uvurderlig brise, som er en lise i ansigtet på en rigtig varm dag.
Som tidligere nævnt anbefaler jeg, at I pakker en vaskeklud ned i tasken og gerne i en plastikpose med genluk, så I kan komme den fugtige klud ned i den.
Vi vil jo alle dokumentere vores ferie og jagter hele tiden det perfekte billede til fotoalbummet, Facebook-kontoen eller Instagram – og pludselig blinker batteriet på mobilen og din telefon er drænet for strøm. I dag bruger vi vores mobil til uendelig mange forskellige ting – og jeg tror de fleste hader det, når mobilen løber tør for strøm. Det gør jeg i hvert fald! Så pak en powerbank-oplader med i rygsækken, så I altid har den klar til telefonen, hvis den skulle løbe tør for strøm. Jeg sværger til mellemmåltider, og er I lige som mig og ofte har behov for en mindre snack på vejen, så pak en müslibar eller en pose med nødder og rosiner, så I ikke går sukkerkolde undervejs. Har I lyst til en snack, kan I selvfølgelig også altid benytte lejligheden til at snuppe et ekstra restaurantbesøg og smage på det lokale køkken.
De fleste småbørnsfamilier tager ikke afsted uden en pakke vådservietter, og I kan også gøre klogt i at tage sådan en pakke med, hvis I opholder jer i en storby med gadekøkkener som fx Vietnam og Mexico, hvor der ikke er adgang til håndvaske og toiletter.
Uanset hvilken storby I vælger som jeres næste feriemål, så håber jeg for jer, at temperaturen holder sig på et tåleligt niveau i stedet for at kravle helt op i den virkeligt varme ende af termometret.
Men skulle det ske, har I nu nogle gode tips til at overleve varmen på jeres storbyferieferie.
Har I selv
nogle gode råd, som I selv har brugt på en rigtig varm storbyferie, så hører
jeg meget gerne fra jer i kommentaren herunder.
Ellers er der vist bare at ønske jer en rigtig god ferie på jeres næste storbyferie!
Find inspiration til jeres næste rejse på vores hjemmeside
Skriv kommentar