Turist i Cuba – hvad den nye handelsaftale med USA betyder for dig
I foråret 2016 fjernede USA en mere end 50 år gammel handelsblokade imod Cuba. Vi ser nærmere på de historiske spændinger mellem Cuba og USA, samt hvilken betydning det forbedrede forhold mellem de to lande får for Cubas turisme og dig som besøgende.
Det historiske overblik
Da revolutionslederen Fidel Castro kom til magten i begyndelsen af 1959, fik Cuba et anstrengt forhold til USA. Dels grundet hans kommunistiske ideologi, men også fordi han hævede afgifterne på de amerikanske varer. Dette medførte, at den amerikanske eksport til Cuba faldt med 20% i 1959.
Efter flere uoverensstemmelser mellem landene indførte den daværende amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower den 19. oktober 1960 et delvist handelsforbud imod Cuba. Forbuddet blev indført på grund af Cubas gode forhold til Rusland og som en direkte konsekvens af, at Cuba tillod russiske missiler at blive opstillet på cubansk jord. Cubakrisen var en realitet, og det var en kamp på ideologier mellem to af verdens supermagter.
Da importen og eksporten med Rusland sluttede i 1993, mistede Cuba omkring 80% af sin import/eksport. Det fik Fidel Castro til at åbne op for turisme som en indtægtskilde for det finansielt plagede land. Cubanerne skulle dog interagere med turisterne mindst muligt, fordi Castro var bange for, at cubanerne ville få inspiration til en modrevolution.
Hvilke konsekvenser fik rejseforbuddet for Cuba?
Udover handelsforbuddet forbød den amerikanske regering også amerikanske statsborgere at rejse til Cuba. Det betød, at Cuba oplevede en længere periode med et rekordlavt antal turister i landet, hvor turisme før rejseforbuddet var den tredjestørste indtægt fra udlandet efter sukker og tobak.
Før rejseforbuddet trådte i kraft, rejste europæere og amerikanere til Cuba for at opleve den eksotiske kultur med musik på gaderne, den skønne natur, det varme vejr og spændende hestevæddeløb. Den private og offentlige sektor begyndte at arbejde sammen for at forbedre infrastrukturen og bygge flere faciliteter i håb om at tiltrække endnu flere turister.
Flere amerikanere så ligeledes et stort potentiale i den voksende cubanske turisme og investerede i opførelse af hoteller og kasinoer. Det blev anslået, at der ugentligt var mellem 60 til 80 flyafgange mellem Cubas hovedstad Havana og den amerikanske by Miami. Rejseforbuddet førte til en dårlig økonomi, og det cubanske styre havde ikke længere midler til at investere og udvikle landets infrastruktur.
Turismen i Cuba i dag
Den forrige amerikanske præsident, Barack Obama, og den cubanske leder Raúl Castro offentliggjorde lempelserne på rejseforbuddet d. 17. december 2015. Aftalen var kommet i stand igennem pave Frans, der fungerede som formidleren. Trods udmeldingen var der en vis skepsis for, om Cuba stadig var en attraktiv destination for amerikanerne, fordi andre destinationer i Latin- og Mellemamerika var blevet mere populære.
Efter rejseforbuddet blev lempet, formåede Cuba at tiltrække over 3 millioner turister i 2015 – en stigning på 17,6%. Ud af disse 3 millioner turister var omkring 147.000 af dem amerikanere, hvilket svarer til omkring 5%. Dette virker dog ikke som en stor påvirkning, men amerikanske selskaber begyndte at investere i Cuba, efter rejseforbuddet blev lempet. Amerikanske flyselskaber tilbød flyrejser til Cuba, og den amerikanske hotelkæde Starwood indgik en aftale om at investere milliarder af dollar på luksushoteller i landet.
I november 2017 strammede den nuværende amerikanske præsident Donald Trump igen indrejsereglerne for amerikanere, der ønsker at besøge Cuba. Det har umiddelbart medført at den øgede turisme fra det amerikanske kontinent er stoppet med næsten øjeblikkelig virkning, og situationen er som før Barak Obama åbnede op.
Hvad betyder det for dig som turist?
For dig, som turist fra Danmark, betyder det at de prisstigninger, der var begyndt i Cuba, på samme måde er stoppet, og der anes nu en svag faldende tendens i hotelpriserne igen. Hoteller er stadig den dyreste form for indkvartering, men de mange nye Casa Particulares (bed & breakfast), der er åbnet yder en venlig og god service fra den menige cubaner.
En forbedret service
Åbningerne af flere casas particulares og små restauranter har ført til flere jobs til det cubanske folk. Landet forsøger at opgradere sin servicesektor. Det betyder, at du får nemmere ved at få hjælp, når du har brug for det. Der er også kommet flere taxaer rundt i landet, som hjælper dig med at komme til din ønskede destination.
Taxachaufførerne betaler dagligt et gebyr til staten og beholder resten af deres indtægt. Derfor kan du som turist altid forhandle prisen for en taxatur, med chaufførerne. Rejseleder Kaj Lauridsen anbefaler, at du altid aftaler en pris, før du sætter dig ind i en taxa, så du ikke løber ind i problemer med prisen senere hen.
Sådan betaler du i Cuba
Under forbuddet fra USA var det forbudt at være i besiddelse af amerikansk valuta. Personer, der gik rundt med amerikanske dollars, kunne risikere at få en straf. For at løse dette problem oprettede Cuba en ekstra national valuta, som blev kaldt den konvertible peso. Dette er denne valuta, du som turist typisk vil anvende, når du er i Cuba.
På trods af de amerikanske lempelser anbefaler vores rejseleder Kaj Lauridsen, at du aldrig tager amerikanske dollars med. Udover det almindelige vekselgebyr er der nemlig et ekstra gebyr på amerikanske dollars, hvor der bliver trukket yderligere 10% af din valutas værdi.
I dag har du mulighed for at anvende dit kreditkort, når du rejser til Cuba. Dette var tidligere ikke muligt, fordi det cubanske styre blokerede for benyttelse af betalingskort. Du kan i de største byer anvende dit kreditkort i banker og bankautomater til at få udbetalt lokal valuta. Rejseleder Kaj Lauridsen fortæller, at det stadig ikke er muligt at betale med betalingskort, når du er i butikker og på restauranter.
Sådan kommunikerer du billigst i Cuba
Det kan være svært at kommunikere med din familie hjemme i Danmark, mens du er i Cuba blandt andet grundet manglende dækning på mobiltelefonen. Barack Obama lovede at hjælpe med at gøre det nemmere at kommunikere i Cuba, og nogle steder er det også blevet nemmere at finde dækning, når du ønsker at kommunikere med familie og venner hjemme i Danmark.
At kommunikere i Cuba kan være dyrt på grund af de begrænsede muligheder for at finde og få adgang til trådløst Internet. På samme måde kan det være svært at finde dækning på din mobiltelefon, når du rejser rundt i landet. Et godt råd fra rejseleder Kaj Lauridsen er at sende en SMS fra din mobiltelefon. Dette koster alt efter dit teleselskab typisk 2-4 kroner, hvilket er langt billigere end at foretage et opkald, hvor du risikerer at blive takseret med over 20 kroner i minuttet.
Sikkerhed og hospital
Sikkerhedskontrollen i lufthavnene er stadig den samme som altid. De cubanske sikkerhedsfolk er meget strikse, fordi det cubanske styre frygter en modrevolution. I Cuba er der i forhold til andre lande i Latin- og Mellemamerika ikke meget korruption.
Som turist i Cuba skal du have en rejseforsikring, den er obligatorisk og kommer dig til gode, hvis uheldet skulle være ude. Fidel Castros investering i sundhedssektoren og uddannelsessystemet betyder, at du får kvalificeret lægehjælp. Der findes sågar klinikker, der udelukkende er til turister, hvor nogle af Latin- og Mellemamerikas bedste læger arbejder.
Cuba er i en overgangsfase
Selvom den amerikanske turisme i Cuba ikke umiddelbart har mulighed for at stige, har den kortvarige åbning, alligevel haft en påvirkning af landet. Økonomien er ikke som ønsket, men viljen er der, og cubanerne ser gerne at amerikanerne kommer. Det vil styrke den cubanske økonomi, og på sigt forbedre hele infrastrukturen i landet.
Derudover har den nuværende cubanske leder Raúl Castro, bror til den afdøde leder Fidel Castro, meldt ud, at han trækker sig fra posten, når hans regeringsperiode udløber i udgangen af 2017. Valget af Cubas næste leder kan få stor indflydelse på landets fremtidige retning – heriblandt landets infrastruktur og turisme. Cuba går derfor en spændende tid i møde – en tid, som vi og Kaj ser frem til at følge på nærmeste hold.
Læs også: Sådan søger du visum til Cuba