Dagsprogram
Dag 1 Afrejse København – Ankomst Havana
I starter i Københavns Lufthavn og flyver til Havana. I lander i Havana sen aften samme dag på grund af tidsforskellen. Vi arrangerer en VIP-velkomst til jer, så I kan sidde i et lille lokale og vente på jeres bagage, imens I får lidt at drikke. Når I har overstået indrejseprocedurerne og fået jeres bagage, venter vi på jer og kører jer til jeres indkvartering i en såkaldt casa particular.
Læs mere her om, hvordan det er at bo i casas particulares
Overnatning: Casa particular
Måltider: Forplejning ombord på flyet
Dag 2 Havana – Tur i åben amerikanerbil – guidet byrundtur til fods
Når I har spist morgenmad på jeres ”casa”, holder vores lokale repræsentant et velkomstmøde for jer. Her gennemgår vi jeres ophold i Havana, og I har mulighed for at stille spørgsmål og høre mere om jeres udflugter. Efter mødet er det tid til at opleve Havana – byen, hvor Hemingway tilbragte meget af sin tid, selvom han også ejede flere ejendomme i andre dele af landet.
Vi har booket en såkaldt 3-i-1 udflugt til jer, hvor I oplever Cubas hovedstad på den bedste måde – i en klassisk, gammel, åben amerikanerbil med den lune vind flagrende i håret. Turen tager jer på en panoramisk sightseeingtur, der viser de mange sider af Cuba’s blandede historie. Køreturen går ad strandpromenaden El Malecon og videre langs Havana bugt.
I kommer til bydelen Vedado, som er en velhaver-pendant til Strandvejen nord for København. I kommer også forbi den imponerende Christoffer Columbus-kirkegård og den meget berømte Revolutionsplads. Det var her Fidel Castro holdt et utal af sine mange og lange taler til folket. Undervejs ser I ydermere det smukke gamle University of Havana, der har den fine Alma Mater-statue som vartegn.
Turen kører ad La Rampa i Vedado-bydelen. La Rampa er den første del af den brede Avenida 23. I La Rampa-området er I i et af cubanernes kulturelle centre. På den ene side Yara Cinema, oprindeligt en Warner biograf, der er ikonisk i Havana med sin cubanske modernistiske arkitektur fra 1947. Lige overfor ligger Havana Libre-hotellet, et af de største hoteller i Cuba, som indtil revolutionen i 1959 var en del af hotelkæden Hilton.
I samme område er Fidel Castros entusiasme for mejeriprodukter manifesteret i endnu et ikonisk byggeri, isbaren Coppelia, som åbnede i 1966 og fra starten havde et mål om at tilbyde cubanerne flere smagsvarianter end de store amerikanske mærker på den tid.
Nu om dage bliver det dog kun til et par smagsvarianter på forskellige tider af dagen.
Efter bilturen rundt i den nyere del af Havana, er der på turen indlagt en sightseeing for jer til fods i det gamle Havana. Denne del af Havana er så unik, at den kom på UNESCO’s Verdensarvsliste for mange år siden. Det gamle centrum af Havana er spærret for bilkørsel. Derfor kan I i ro og mag nyde livet og atmosfæren og føle jer hensat til en svunden tid.
På jeres gåtur kommer I til nogle af Havanas berømte pladser. En af de mest kendte er Parque Central med statuen af digteren José Julian Marti Pérez – en cubansk nationalhelt og inspirator (1853-1895), der spillede en rolle i forbindelse med løsrivelsen fra Spanien. Pladsen var færdig i 1877, men har først fået sit nuværende udseende efter 1959, hvor fontænerne, træerne og skulpturerne er kommet til. En anden af Havana’s fantastiske pladser ”Plaza de la Catedral” fra 1727 ligger i et gammelt drænet sumpområde, som indtil katedralens påbegyndelse blev brugt som skibsværft. Med katedralen fulgte også nogle af byens største palæer, som ligger her den dag i dag.
Plaza de S. Francisco fra 1500-tallet er den af Havana’s pladser, der ligger tættest på havet. Med udsigt fra pladsen og ud til havet var byen klar til at modtage de spanske galeoner. En anden central plads, Plaza Vieja, der betyder den gamle plads, åbnede i 1559 og hed faktisk dengang Plaza Nuevo, den nye plads.
Det var her datidens henrettelser og tyrekampe udspillede sig med byens herskaber som tilskuere på de omkringliggende balkoner.
På jeres gåtur kommer I også til at se nogle af Havanas andre historiske seværdigheder, såsom Castillo de la Real Fuerza, der sender tankerne til en tid, hvor spanske skatte blev transporteret både til og fra Europa. Fortet er oprindeligt bygget for at beskytte byen mod pirater, men på grund af sin dårlige placering langt inde i bugten, virkede det ikke helt efter hensigten. Palacio de los Capitanes Generales var oprindeligt den spanske guvernørs bolig. I flere af værelserne ser I stadig kolonitidens måde at dekorere og indrette boliger. Ved Havanas første universitet San Geronimo de la Habana lærer I om universitets historie og dets betydning for Cuba.
Det siges, at Ernest Hemingway elskede Cuba, og det var her, han tilbragte flest år af sit liv. Når han drak nogle af sine mange daiquiries, var det tit på baren Floridita, som stadig eksisterer, så slå et smut forbi den og gør ham kunsten efter. Ernest Hemingway ejede flere ejendomme i Cuba, men hans foretrukne sted var Hotel Ambos Mundos, hvor han altid sagde, at han skrev bedst. På dagen, hvor I besøger Hemingway’s hus, er der også tid til at komme forbi Hotel Ambos Mundos igen.
Efter de mange indtryk er det tid til lidt frokost. I spiser på den kendte restaurant Bodeguita del Medio, hvor Hemingway var en hyppig gæst. Her drak han sine daiquiris og mojitos i selskab med kunstnere, digtere og politikere fra hele verden. Væggene på stedet vidner om en tid med besøg af mange berømtheder, som fx. forfatteren Graham Greene, Chiles tidligere præsident Salvador Allende, den berømte italienske skuespillerinde Claudia Cardinale og franske Brigitte Bardot. På væggen hænger også den originale check, som Fidel Castro betalte med efter en middag i den tilstødende restaurant. På selve bardisken findes et utal af indridsede navne fra de mere ukendte gæster, som har besøgt stedet i tidens løb. Hvis I har lyst, så brug lidt tid på at udforske stedet og oplev endnu et vingesus fra en svunden tid.
Overnatning: Casa particular
Måltider: Morgenmad og frokost
Dag 3 Havana – Besøg i Hemingways hus
I dag går I bogstaveligt talt i Hemingway’s fodspor. Det bliver atter en dag fyldt med nye indtryk og minderige oplevelser. Ernest Hemingway’s fulde navn var Ernest Miller Hemingway. Han blev født 21. juli 1899 i Oak Park i Chicago, Illinois og døde den 2. juli 1961 i Ketchum, Idaho, hvor han tog sit eget liv – efter sigende på grund af svære depressioner. I 1954 modtog Hemingway Nobelprisen i litteratur for romanen ”Den gamle mand og havet”, som han året forinden var blevet nomineret til Pulitzer-prisen for. Hans liv var begivenhedsrigt, og han tilbragte meget tid i de forskellige verdensdele Europa, Afrika og Caribien. Her i Cuba hed han ikke andet end ”Papa” i folkemunde og Hemingway havde en livslang og ganske særlig kærlighed til Cuba.
Efter morgenmaden skal I på udflugt til Hemingway’s ejendom, der ligger lidt udenfor Havana. I kommer igen til Hotel Ambos Mundos, men denne gang skal I ind på hotellet og se værelse nr. 511, hvor Hemingway boede i en periode, og hvor han skrev flere af sine bøger. I dag er værelse nr. 511 bevaret som museum.
Her finder I stadig Hemingways originale manuskripter med hans sirlige håndskrift. Hemingway skrev altid sine manuskripter i hånden først for derefter at skrive dem rent på sin skrivemaskine. Skrivemaskinen ser I også på værelse 511. Bemærk den smukke udsigt ud af vinduet over byen og kirketårnene og tænk på, hvordan den store forfatter har stået netop her og nedfældet sine tanker.
Efter Hotel Ambos Mundos fortsætter jeres tur i Hemingways fodspor videre til smukke Villa Finca Vigia, der ligger lidt uden for Havana. Hemingway købte den i 1940 med sin tredje hustru, journalisten Martha Gelhorn. Villaen blev skænket til den cubanske stat af Hemingway’s enke efter forfatterens død, og villaen er i dag museum. Det er ikke længere muligt at komme ind i selve huset på grund af bevaringsreglementet, men I kan stadig få et fint indtryk af, hvordan forfatteren levede ved at se gennem de åbne døre og vinduer. Haven er en oase, hvor I kan tilbringe lidt tid med bare at slentre rundt og tænke tilbage på en tid, hvor gæster som Gary Cooper, Ingrid Bergman og Ava Gardner besøgte stedet. I haven ligger også Hemingways elskede båd Pilar – en påmindelse om hans mange fisketure på havet.
Ernst Hemingway elskede katte. Han havde 11 af dem i villaen i Cuba. Hans favoritkat hed Friendless og fulgte ham overalt. Det siges, at han udover at lære Friendless at drikke mælk også lærte katten at drikke whisky sammen med ham. I tager videre til den lille fiskerby Cojimar. Fiskerbyen er et af de steder, hvor Hemingway fandt inspiration til sine romaner. Især eet menneske gjorde et uudsletteligt indtryk på Hemingway, og det var cubaneren Gregorio Fuentes, som var skipper på Pilar. Det var formentlig ham, Hemingway var inspireret af, da han skrev de billedrige beskrivelser af dagene på havet i ”Den gamle mand og havet”. I Cojimar kan I spise frokost, inden I tager tilbage til Havana.
Overnatning: Casa particular
Måltider: Morgenmad
Dag 4 Havana – Dagstur til Viñales-dalen – Besøg på cigarfabrik
Efter en tidlig morgenmad går turen i bus mod frodige og smukke Viñales. På vejen stopper vi kort ved Las Barrigonas, hvor der er et kig til den betagende bjergkæde Rosario. I besøger en ægte cubansk cigar-fabrik og ser, hvordan de ikoniske cubanske cigarer bliver lavet, som også Hemingway er afbildet med på mange fotografier. Efter besøget på fabrikken er næste stop Viñales–dalen. Her er der tid til at tage billeder ved Los Jazmines-udsigtspunktet, hvorfra der er et helt enestående udsyn over den naturskønne dal. Efter at have nydt den smukke udsigt går turen til en af gårdene, hvor de lokale dyrker tobakken til cigarerne. På turen oplever I enten markerne fyldt med høstklare tobaksplanter, eller at markerne står klar til næste opdyrkning med nye tobaksplanter.
Sidste fotostop på turen er ved Dos Hermanas-dalen, hvor der er lavet et storslåede vægmaleri Mural de la Prehistoria”. Billedet er nutidigt og viser Cubas evolutionshistorie. Det sidste besøg er Cueva del Indio, en gammel indiansk grotte, hvor du kan sejle en tur på den underjordiske flod her. På vejen tilbage mod Viñales får du chancen for at nyde den smukke udsigt endnu engang. Inden turen går tilbage mod Havana, når I måske lige at spise en cubansk frokost på en lokal restaurant i byen.
Overnatning: Casa particular
Måltider: Morgenmad
Dag 5 Havana – Transfer til Miami – Ankomst Miami
Hemingway foretrak at sejle fra Cuba, når han skulle til Miami. Skulle han derimod til Key West, tog han gerne færgen, som dengang sejlede dagligt til Havana. Færgerne fra Miami til Havana stoppede brat d. 8. februar 1963, da Kennedy satte strenge restriktioner for amerikanske besøg i Cuba efter Cuba-krisen, og Castro gjorde det samme for cubanerne’s muligheder for at tage til USA.
I dag tager vi turen med fly. Vi henter jer ved jeres casa og kører jer til lufthavnen i Havana for at flyve til Miami. Også før den cubanske revolution var Miami påvirket meget af Cuba og cubanske strømninger. Men især i tiden efter revolutionen har mange eksilcubanere sat sit præg på byen. Little Havana ligger tæt på Miami’s centrum og var fra 1960’erne og frem til 1980’erne stedet, hvor eksilcubanerne slog sig ned. Det er stadig cubanere, der ejer de fleste butikker i området. Det er dog ikke nødvendigt at tale spansk for at begå sig her.
I bor i området nær Little Havana, hvor den caribiske stemning er intakt.
Måltider: Morgenmad
Indkvartering: Hotel
Dag 6 Miami – Besøg i ”Little Havana”
Dagen i Miami bruger I på at opleve Little Havana. I har allerede fået et førstehånds-indtryk af det oprindelige Havana i Cuba, og inden turen fortsætter i Hemingways fodspor, er det tid til at dvæle lidt ved det cubanske. Tag de gode vandresko på og begiv jer ud i Little Havana – “Calle Ocho” – 8. gade. Midt på gaden finder I La Casa de Tula, som er et spillested med historie tilbage til før Cuba-krisen og eksilcubanerne. Her har musikalske koryfæer som både Count Basie og Billie Holiday spillet. Udenfor Tower Theater, som går tilbage til midt i 1920’erne, gør de lokale Hollywood Boulevard kunsten efter. Her giver de store cubansk-amerikanske kunstnere stjerner i fliserne og ærer dem på den måde. På ”Calle Ocho” ved SW13th Avenue står et mindesmærke med en evig flamme til minde om de faldne cubanere, der deltog i den fejlslagne invasion af Cuba i Svinebugten i april 1961. En episode eksilcubanerne helst ikke taler om.
Måltider: Morgenmad
Indkvartering: Hotel
Dag 7 Miami – Køretur til Key Largo – Middag og sejlads med African Queen
I dag er det tid til at hente jeres bil og køre til Key Largo. Det er en lille tur på ca. 1,5 time, hvis I kører direkte uden stop. Men vi anbefaler, at I tager udflugtsturen. Kør til Everglades National Park og få en guidet tur på nogle timer rundt i dette usædvanligt flade landskab med det rige dyreliv. Når I er ankommet til Key Largo og har tjekket ind på hotellet, trænger I måske til at smække fødderne op og slappe lidt af. Hvis I derimod vil se mere, har vi arrangeret en helt speciel sejltur.
I Key Largo ligger den originale båd, African Queen, der blev brugt i filmen af samme navn fra 1951. Humphrey Bogart vandt en Oscar for Bedste Mandlige Hovedrolle for sin præstation som lurvet kaptajn, der hjælper missionæren Rose, spillet af Katharine Hepburn, med at flygte fra tyskerne dybt inde i Afrika. I dag er det muligt at sejle med African Queen på en udflugt eller ud for at spise middag og sejle tilbage igen (tilkøb – ikke inkluderet).
Måltider: Morgenmad
Indkvartering: Hotel
Dag 8 Key Largo – Transfer til Key West
Nu fortsætter jeres tur i Hemingways fodspor, og i dag kører I til Key West. Husk at nyde turen og udsigten mod Florida-strædet med Atlanterhavet på den ene side og den Mexicanske Golf på den anden. Og husk på: Lige dernede syd for det hele ligger Cuba med Havana knap 200 km væk, hvor I vandrede rundt for bare få døgn siden . Køreturen bringer jer over adskillige broer, hvor I passerer de mange øer, der udgør Florida Keys. Vær ekstra opmærksom, når I kører på den ikoniske hvide bro Seven Mile Bridge. Denne hvide bro er brugt i adskillige film, hvor panorama-billedet viser helten/heltinden, som kører mod de åbne vidder imod de sydlige Keys, der som oftest symboliserer det frie og mere enkle liv. Turen tager ca. 2,5 time, men I har ingen hastværk.
Vi har booket overnatning til jer på et hyggeligt klassisk bed & breakfast på Key West kun en kort spadseretur fra Hemingways hus.
Om aftenen er caféer og barer åbne, og der er masser af liv i byens gader.
Måltider: Morgenmad
Indkvartering: Bed & Breakfast
Dag 9 Key West – Besøg ved Hemingways hus – Afslapning med caféer og strand
I bruger dagen på at besøge Hemingways hus, som er det sidste stop på turen med relation til forfatteren. Det var her, han boede med sin hustru nummer to og sine to sønner, inden han flyttede til Cuba. De mange katte indgår som en del af museets ejendom, og der bliver avlet på dem for at holde Hemingways arv i hævd. Huset var et af de første på øen med indlagt vand og første sals badeværelse. Huset er solidt og har modstået mange orkaner på trods af evakueringer af resten af øen i nogle tilfælde. Huset, haven og fyrtårnet virker måske bekendt. Det var her, man filmede scenerne fra Key West til James Bond-filmen License to Kill.
Efter jeres besøg i Hemingways hus har I måske tid til at gå på café, drikke en mojito eller I tager til stranden og nyder det tropiske afslappede liv. Find et sted, hvor I kan sidde og fordøje jeres tur. I morgen går turen tilbage til hverdagen under de skandinaviske himmelstrøg. Lige nu er det tid til at tænke tilbage på en overflod af oplevelser, det tropiske liv og Hemingways liv.
Hemingway rejste det halve af kloden rundt – både som krigskorrespondent og privat. Det var en tid, hvor det tog adskillige dage at krydse Atlanten for at komme til byer i enten Europa eller Afrika. Han forlod Key West for at bo i Cuba og forlod Cuba pludseligt – måske med troen på at vende tilbage, som nogen måske mener. Han kom aldrig tilbage, men døde under et år efter, da han begik selvmord på grund af en svær depression.
Måltider: Morgenmad
Indkvartering: Bed & Breakfast
Dag 10 Key West – Transfer til Miami – Afgang fra USA
I spiser morgenmad og kører i lufthavnen, hvor I afleverer jeres bil, inden turen går tilbage til Danmark.
Overnatning: Ombord på flyet
Måltider: Morgenmad og forplejning ombord på flyet
Dag 11 Ankomst København
I ankommer til Danmark efter en behagelig flyrejse og en dejlig ferie.
Vi tager forbehold for ændringer i programmet undervejs.
Mulighed for forlængelse
Føler I, at I mangler dage på nogle af destinationerne, forlænger vi gerne jeres rejse. Det kan fx. være, I gerne vil se noget mere af Florida’s Everglades National Park eller mere af andre områder i Cuba.
Måske I ønsker at vende turen rundt, så den følger Hemingway’s rejse kronologisk.
Det er bare at sige til, når I snakker med os, så laver vi gerne jeres tur, ligesom I gerne vil have den.