Læs her om Heidi og Lars og deres spændende rejse til Peru
Svane Rejser er eksperter i rejser til Cuba, og vi har gennem årene sendt rigtigt mange danskere, nordmænd og svenskere på ferie i Cuba. Med vores rundrejser til Cuba og andre lande, kommer I rundt til alle de bedste steder i landet.
Men Svane Rejser arrangerer også gerne skræddersyede rejser til Mellemamerika og Sydamerika eller andre steder i verden. Vi har før lavet rejser til Sydamerika og i denne blog kan du læse om én af dem.
Det er Heidi og Lars-Erik, der har skrevet om deres skræddersyede rejse til Peru, som Svane Rejser arrangerede for dem.
Heidi fortæller, at ægteparret har en krukke med små lodder, og hvert andet år vælger hendes mand Lars eller hende selv et lod med navnet på et land. I deres stue hænger et stort verdenskort, som de trækker tråde på alt efter, hvor de allerede har rejst i verden.
De er cirka 1 år om at planlægge og finde de helt rigtige steder i det nye land, de skal rejse til.
Mange tak til Heidi og Lars, fordi vi må bringe deres fortælling om Peru og deres billeder ikke mindst! Og med disse ord giver vi ordet til de to…..
Peru 2019
Efter en dels mails og telefonopkald er Gry kommet med det endelig rejse tilbud til Peru. Hun har været utrolig tålmodig og stillet spørgsmål til ønsker og behov gennem hele forløbet.
Da vi fik selve rejsebeskrivelsen, var den på engelsk, som vi så ikke var videre tilfredse med. Så det blev fixet og oversat til dansk, og det var vi glade for.
Dagen før vi skulle rejse, så jeg, at hotellet i Arequipa var ændret. Det var ikke noget, jeg var særlig tilfreds med så kort før afrejsetidspunktet.
Dag 1
Selv turen til Lima gik godt, dog lang, men intet at sætte en finger på. Der var ingen problemer med transporten, som vi fandt hurtigt. Det var en ren og pæn vogn sammen med en chauffør, som dog kun talte spansk, så godt vi blev mødt at en engelsktalende kvinde, som gav os lidt information om dagenes forløb.
Fik vekslet lidt penge efter ankomsten og tog en lille alenetur rundt i spændende Lima. I dag er Lima en moderne storby med en lang historie. Byen har ti millioner indbyggere, og har gennemgået en spændende proces med kulturelle og økonomiske ændringer. Og den proces foregår stadigvæk den dag i dag.
Dag 2
Vores anden dag i Peru brugte vi på at se en masse i Lima og området omkring Lima. Vi kørte blandt andet ind til Lima’s fantastiske historiske centrum, som i dag er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Vi stoppede ved Main Square foran præsidentpaladset og Lima´s palads for ærkebiskoppen, og vi så en masse af de smukke, gamle koloniale bygninger, der er en vigtig del af byens identitet.
Vi så også Santo Domingo Convent, et af de mest imponerende religiøse arkitektoniske komplekser fra det 17. århundrede. Her ligger relikvier af de tre peruvianske helgener, Santa Rosa de Lima, San Martin de Porres og San Juan Macías og et bibliotek med en samling på hele 25.000 gamle bøger og skrifter.
Det var 29 grader varmt i Lima den dag, så ind imellem vores sightseeing drak vi Inka Cola og betragtede de lokale og de store flokke af sorte gribbe, som hang over downtown Lima.
Vi boede på Hotel Britania Miraflores, som var rent og pænt og med et sødt personale.
Vi spiste ude, morgenmaden var god og varieret.
Dag 3
I dag skal vi flyve fra Lima til Arequipa. Der var afgang til tiden fra hotellet, der var hurtige med bagagen. Transporten til Arequipa og vores hotel her gik fint. Vi kørte igen i en ren og pæn vogn og med en chauffør, som kun talte spansk.
Vi var på en spændende rundtur i Arequipa, hvor vi blandt andet så et middelalderkloster, hvor vi købte sæbe og rosencreme.
På rundturen købte vi også tørklæder og trøjer lavet af alpaka-uld.
Første dag i byen spiste vi om aftenen på pladsen ved Arequipa–katedralen, på en restaurant, hvor vi sad på balkonen med udsigt over den store oplyste plads og katedralen, der er bygget i det 17. århundrede og fuldt restaureret efter flere jordskælv.
Det var første gang for os begge to, at vi smagte alpaka. Alpakaen er et husdyr, og har derved ikke som sådan en naturlig udbredelse. I dag lever den i store dele af Sydamerika og især i de centrale og sydlige Andes-bjerge.
Anden dag i byen spiste vi på et gourmetsted, med gode vine, lækker indretning og her smagte Heidi for første gang marsvin – dog som filet på fin blå majspandekage med grøntsager og en sød/krydret sauce. Her fik Heidi desværre et maveonde, som hun ikke rigtig kunne slippe af med gennem ferien. Vores egen medbragte mavemedicin virkede lidt svingende, og til sidst måtte hun ind i en drugstore og købe mavepiller og en 1-liters grim drikkefidus med kunstig jordbærsmag tilsat salt og mineraler.
Hotel Los Tambo Arequipa i Arequipa var rent og pænt og med søde ansatte. Dejligt det lå centralt i byen. Også rigtig dejligt at morgenmaden kunne bestilles, efterhånden som man ønskede, hvad man ville indtage, så der ikke var noget madspild.
Dag 4
Vi blev hentet tidligt og nød turen og alt det, vi så. Vi forlod Arequipa om morgenen og kørte ud af byen gennem regionen Yura, hvor vi kørte lige i udkanten af en nationalpark. Vi kørte videre til Vizcachani på Pampas de Toccra, hvor man kan se en række fugle. Bagefter kørte vi igennem Chucura og ankom til Patapampa (4800 meter over havet), hvor der er en fantastisk udsigt til Andes-bjergene og de vulkaner, der omgiver byen Arequipa. Vi fortsatte ned ad bjerget til byen Chivay, hvor vi spiste frokost og bagefter kørte imod hotellet.
Heidi havde det temmelig dårligt, og da vi kom til Killawasi Lodge, måtte personalet gå mod værelset med Heidi og Lars ordnede så alt det praktiske med bagagen og check-in. Her fik Heidi så også højdesyge og hele hendes krop brændte – dog var fødder og hænder iskolde. Her var vi var meget tæt på at kontakte lægen, men valgte at se tiden an.
Killawasi Lodge var pænt og rent. Personalet her var utrolig hjælpsomt og meget bekymret for Heidis helbred. De kom med te til hende og spurgte hele tiden, om der var noget, de kunne gøre.
Dag 5
I dag havde vi dagen på egen hånd, og Heidi havde heldigvis fået det lidt bedre, så om eftermiddagen besluttede os for at deltage i en lille vandretur til Uyo Uyo. Den var vi glade for, at vi kom med på, og efter turen kunne vi tage hjem og slappe af og spise på hotellet.
Dag 6
I dag havde vi en lang og spændende dag – og det vi så mest frem til var Condor’s Cross, som er et område her i den fantastiske kløft, hvor man kan lægge nakken tilbage og betragte de majestætiske kæmpestore kondorer, når de kommer svævende med deres enorme vingefang udspændt på deres vej i en evig glidebane.
Dog kom der desværre ikke nogen i den lille time, vi ventede men netop, som vi skulle op i bussen kom en stor brun og næsten fuldvoksen kondor flyvende over dalen. Stille stod vi bare der og kiggede på den kæmpe luftens konge, som den kom ridende der på de lune vinde. Heidi fangede den også på film.
Herfra kørte vi videre igennem byerne flere bjergbyer, hvor vi gjorde holdt ved flere fantastiske udsigtssteder undervejs. Vi spiste frokost i Chivay, hvorefter vi kørte tilbage til vores hotel i Arequipa.
Dag 7
I dag skulle vi tidligt op og flyve til Cusco. Vi checkede ind på vores hotel her, og gik ud i byen. Cusco er gammelt inka-territorie og det bærer byen præg af, så meget af det, man ser her, er forbundet til byens stærke inka-historie.
Vi startede med at besøge Koricancha, der også er kendt som Solens Tempel. Templet blev oprindeligt bygget af inkaen Pachacutec, og da de spanske conquistadores ankom, grundlagde de deres Santo Domingo Convent ovenpå det gamle tempel. Under Inka-imperiet var det her, at de lokale inkaer tilbad solen – Inti – og dengang var templet faktisk dækket af guld.
Vi så også Cusco’s katedral, der af mange anses som det mest imponerende monument på Plaza de Armas. Det tog godt 100 år at bygge katedralen, som efter datidens målestok – og nutidens også – var et enormt bygningsprojekt. Katedralen er bygget af hundredevis af sten hugget ud af klippen, formet og transporteret fra Sacsayhuaman-fæstningen. Vi så også denne fæstning, som er en af de mest symbolske bygninger i Inka-riget bygget af inkaen Pachacutec i det 15. århundrede. Den ligger kun få minutter fra byens centrum og er en stor fæstning bygget med så store sten, at eksperter i dag stadig ikke forstår, hvordan de lokale håndværkere og arbejdere dengang formåede at transportere stenene den lange vej. Spændende tur og man fatter dårligt nok, hvordan de med millimeter-præcision dengang har kunne bygge noget så vildt og stort med deres primitive former for værktøj.
I Cusco boede vi på Hotel San Agustin International, som er et pænt og rent hotel med morgenmad allerede fra kl. 4.50 om morgenen. God service af hele personalet. Spiseområdet var dog så hundekoldt, at man måtte sidde med sin jakke enten over sine ben eller simpelthen tage den på for ikke at fryse. Vi kom tilbage til dette hotel 3 gange, 2 gange på samme rum 253, hvor der var meget larm fra gaden, 1 gang på rum 112 som lå på samme etage som spiseområdet – og lige så koldt, men dog uden larm.
Vi kiggede lidt på jeres plan og tænkte, at hvis turene havde været lagt anderledes, kunne man have droppet at komme retur til Cusco og fx være blevet på Hotel Hatun Valley i stedet.
Se alle Svane Rejser’s rejser til Peru her
Dag 8
Vi var lige en lille tur rundt i byen på egen hånd, inden vi skulle være hver for sig i de næste 24 timer. Heidi skulle ud at opleve en såkaldt Sky Lodge-oplevelse med overnatning i bjergene og Lars blev tilbage i byen og deltog i noget ølsmagning.
Heidi:
Vi var 3 kvinder i alt med på turen denne dag, og vi begyndte med at klatre op og hen ad bjerget, før vi nåede til de vigtigste Sky Lodge-glaskuber på siden af bjerget. Her kunne vi sidde og slappe af efter de sidste timers adrenalintur op ad bjergene og bare nyde det fantastiske landskab. For mig var det en helt fantastisk oplevelse. Personalet var meget professionelle, og jeg følte mig supertryg under hele opholdet.
Vores klatreguider og kokkene på bjerget gjorde et rigtigt godt stykke arbejde, alt var så perfekt. De spurgte undervejs, om alt var ok samt snakkede også med os om andre ting. Det var faktisk rigtigt dejligt – og der blev også grint lidt.
Jeg har klatret før, så jeg havde ingen problemer med at klatre og være der – selvom det var temmelig vildt efter aftensmaden at klatre de 25 meter over til sovekuben i mørke og kun med en pandelampe til hjælp i mørke – men overhovedet ikke utrygt.
Det var vildt at gå i seng, og jeg bare kunne ligge alene, kigge op til månen, høre vinden give lyd og ruske lidt. Vågnede flere gange og tog fotos af månen, og når solen stod op, hvor der var en uforlignelig udsigt over den legendariske Sacred Valley. Vildt at se hvordan skyerne flyttede sig rundt på bjergene.
Dagen efter tog vi 6 ziplines ned ad bjerget, hvor den længste var 700 meter, og det gik sindsygt hurtigt.
Lars:
Lars Erik tog afsted til ølsmagning efter, at Heidi var begyndt at klatre. Han blev ikke hentet som aftalt og måtte selv få fat på en taxa og betale de 45 SOL. Efterfølgende fik vi pengene retur ganske få dage efter ved en afhentning på vej til et andet hotel.
Da Lars nåede frem til
ølsmagningen, var der nogle misforståelser. De vidste ikke at Lars kom, og vi
troede at ølsmagningen var betalt på forhånd. Det var den så ikke, så Lars
betalte for det, der blev serveret. Øllet smagte ikke særligt godt, og der opstod
noget tumult/slagsmål på stedet, så Lars synes faktisk hele ølsmagnings-oplevelsen
havde været rigtig dårlig. Ærgerligt!
Dag 9
Vi havde eftermiddagen for os selv, da jeg var tilbage fra zipline-turen. I boede i disse dage på Hotel Hatun Valley, som var rent og pænt. Personalet var meget hjælpsomt, imødekommende og spørgende. I det hele taget et dejligt sted med et højt serviceniveau. Men vi kunne godt føle, at hotellet var et paradis midt i slummen, for der var ingen butikker i miles omkreds og faktisk var selve muren rundt om hotellet og den kæmpeport ind til området meget tankevækkende.
Vi blev noget utrygge, men prøvede så at lytte til det rislende vand rundt omkring, som snoede sig mellem fine træer og duftende blomster. Lars var alene, da han kom, og da vi kom tilbage til hotellet, fandt vi ud af, at der kun var 3 gæster på hele hotellet. Da vi blev hentet tidligt dag 10, fik vi lidt forskelligt at spise og drikke med i en pose.
Dag 10
Vi tog tidligt afsted mod Machu Picchu. Det sted var så betagende, at det fik dig til at snappe efter vejret! Jeg måtte lige knibe en tåre på toppen, det var så vildt! Togturen op til Machu Picchu var fin, og vi fik kiggede lidt ud undervejs.
Machu Picchu er et sandt mesterværk i ingeniør- og arkitekturkunst. Navnet betyder Det Gamle Bjerg, og stedet er på UNESCO’s Verdensarvsliste og regnes for et af verdens nye syv vidundere. I dag er der delte meninger om, hvad stedet blev brugt til, men en overvægt af eksperterne antager, at komplekset var et fristed, hvor inka-kongen Pachacutec (1438-1572) kunne trække sig tilbage, når han trængte til mere rolige omgivelser.
Efter endt togtur tilbage til Cusco efter denne oplevelse, var vi fyldt med sanseindtryk og bare dødtrætte. Vi spiste på et spisested, hvor vi sad ude på en udendørs balkon, hvor floden brusede og larmede. Vi kunne ikke snakke så meget, men var så betaget af de stærke naturkræfter.
Dag 11
Vi blev hentet tidligt om morgenen på hotellet i Cusco for at besøge byen Chinchero, som er en traditionel gammel bydel i Cusco, som ligger på et højt punkt med en smuk udsigt over dalen. Indbyggerne i dette område har bevaret inkaernes nedarvede traditionelle håndværker-traditioner, som kommer tydeligt til udtryk i deres tøj og øvrige skikke. I Chinchero er der også arkæologiske rester fra inkaerne og en smuk kirke fra 1700-tallet, der rent faktisk er een af de første katolske bygninger i Peru.
Vi så også The Living Museum of Yucay. Museet er et af de vigtigste steder i Peru for fremstilling og fortolkning af befolkningen i Andes-bjergene’s skikke og diverse håndværker. Her demonstrerer de lokale, hvordan de laver tekstiler, keramik og sølvtøj på samme måde, som håndværket blev udført af de gamle inkaer – en original og anderledes oplevelse, der giver jer en dybere forståelse af Peru og landets historie. Endvidere så vi her også lamaer, får og alpakas – og de kan fodres!
Vi kørte videre herfra til Ollantaytambo, hvor vi også spiste frokost. Her så vi også byen, der har været beboet uafbrudt siden Inka-rigets dage, og byens ikoniske fæstning, der er bygget lige op ad et bjerg. Det var helt fantastisk at se de forskellige byggeteknikker og få en masse historie, at klappe og fodre dyr og fine steder med mulighed for at købe tørklæder, trøjer, smykker, osv. Billigt var det ikke, men kvaliteten var i top.
Dag 12
Vi blev hentet på vores hotel om formiddagen og kørte til lufthavnen, hvor vi skulle flyve til Puerto Maldonado og herfra til flodhavnen, hvorfra vi sejlede til Posada Amazónica – en bådtur på to timer. Her så vi mange forskellige farvestrålende fugle, mens vi sejlede ned ad Madre de Dios-floden og spiser frokost samtidig.
Madre de Dios-floden er 1150 kilometer lang og krydser størstedelen af nationalparkerne Manu og Tambopata, der grænser op til Bolivia. Nationalparken Tambopata, som har et område på 1.5 millioner hektar, er der blevet lavet mange TV-dokumentarer om på grund af sin sprudlende flora og fauna, hvilket gør det til et unikt landområde i verden.
Vores hotel var som at bo midt i Tropehuset i Zoologisk Have – og det lugtede også sådan. Vi så mange flotte dyr og lydene fra de vilde dyr måtte vi lige vænne os lidt til, men det var et fantastisk sted.
Hotel Posada Amazonas har et utroligt sødt personale med en superdygtig chef, Cecilla, og dygtig naturguide, Fernando, der stod på spring 24/7 for at gøre det hele så godt, som overhovedet muligt samt give os de bedste oplevelser. Han havde et dejligt sind, var smilende og altid i godt humør. Det var så dejligt at blive hentet af vores helt egen naturguide, som ville guide os gennem vores dage i junglen samt at alle vores måltider var sammen ved samme bord, en rigtig god ide.
Dag 13
Vi sejlede i en motorbåd ad floden til Lake Tres Chimbadas, hvor vi var på en kanotur tæt på kysten for at se nærmere på blomster, planter og dyreliv her. Her er kæmpeoddere, skildpadder og den såkaldte shansho, som er en fugl med et forhistorisk udseende.
Til forskel fra floder, hvor der kan være meget strøm, tiltrækker søerne en større mangfoldighed af dyr, som ikke er nødt til at bekæmpe strømmen, og som nyder godt af søens sikre og rolige vand.
Vi var også på spadseretur på lodgens tilstødende stier både om dagen og om aftenen for at kigge på dyrelivet.
Dag 14
Vi var med på en kort vandretur til en nærliggende såkaldt collpa. Collpas er leraflejringer, som papegøjer og araer besøger i store mængder for at spise denne masse, da det hjælper dem med at rense deres maver. Her var hundrede af farverige fugle, der flagrede rundt i luften – et fascinerende syn. Vi spiste frokost i lodgen og om eftermiddagen vandrede vi en tur gennem skoven i selskab vores naturguide.
Dag 15
Så var tiden i junglen slut. Efter at have spist morgenmad sejlede vi til Puerto Maldonado og vores indenrigsfly til Cusco, hvor vi kunne slappe af resten af dagen.
Dag 16
Vi fløj til Lima, hvor vi startede vores hjemrejse. Vi måtte vente i 8 timer på flyet til Holland. Det var simpelthen den mest dårlige planlægning, jeg til dato har været udsat for.
Generelt kan man sige om turen
Lima Tours:
Utrolige dygtige turguider, som kan op til 2 – 4 sprog. De er alle smilende og rene og pæne i tøjet og griber hvert et spørgsmål med et smil på læben.
Flyselskaber:
KLM: Søde og smilende, højt humør/service og bare god stemning. Rent og pænt også på toilettet gennem hele turen.
Peruvian Airlines: Søde og smilende.
LAN Peru: Søde og smilende. Forstår ikke folk er sådan nogle svin, når de flyver. Fatter det simpelthen ikke, da der jo er mulighed for at komme af med affald flere gange under flyveturen, især på de lange ture.
Peru har været meget spændende, men også en hård tur, hvor vi godt kunne trænge til ferie ovenpå ferien.
Hilsen
Heidi og Lars
Skriv kommentar