Penge i Cuba – hvad skal du gøre?
Sådan regner du den ud!
Denne blog er en guide til dig, der står for at rejse til Cuba snart og gerne vil blive lidt klogere på valuta-systemet i dette skønne rejseland – eller også er du bare interesseret i at vide, hvordan det cubanske pengesystem hænger sammen.
Uanset hvad så har vi svarene til dig lige her!

Man skal ikke have læst eller hørt særligt meget om Cuba, før det går op for en, at det er et land med lige dele indviklet og fascinerende historie, der har snoet sig igennem århundreder lige siden kolonitiden, da de første conquistadores satte fødderne på cubansk jord.
Og som med så meget andet i Cuba, som ikke bliver gjort helt på samme måde, som vi er vant til som europæere, så er Cuba’s pengesystem også meget anderledes og en anelse forvirrende i forhold til det, vi kender her hjemmefra eller fra andre europæiske lande.
Men det skulle denne blog gerne gøre dig lidt klogere på.
Hvad skal jeg gøre ift. penge inden jeg rejser til Cuba
– og lige efter ankomst?
Du kan ikke gå ned i din bank eller et vekselkontor som Forex eller lignende og betale for at købe cubansk valuta, inden du tager til Cuba. Det ligger de ganske simpelt ikke inde med.
Helt grundlæggende har du to muligheder ift. penge i Cuba:
1.
Du kan sørge for at veksle til kontanter i euros (EUR), som du derefter tager med på din rejse til Cuba. Vi anbefaler helt klart euros, da de er billigere at veksle. Danske kroner kan også bruges. Eller også skal du hæve penge på dit kreditkort, når du er kommet til Cuba.
Kontanter er billigere, da cubanerne tager 3 % oven i købsprisen, hvis du bruger dit hævekort på en bar, restaurant, forretning eller lignende. Men det er heller ikke sikkert, at du får chancen for det, da det generelt er meget få steder, man kan betale med kort og typisk kun ved større køb over 25 CUC.
Undgå helt at veksle til amerikanske dollars (USD) hjemmefra. Du får en rigtigt dårlig kurs for dem, når du veksler til cubanske penge og oveni det tager vekselkontorer og banker et gebyr på 10 % for at veksle amerikanske dollars til den cubanske valuta CUC – så det bliver en rigtig dårlig forretning for dig som turist.
Det er lidt smag og behag, hvor mange kontanter, man har det godt med at have på sig, men kontanter er jo i mange situationer lettere at have med at gøre.
2.
Du kan hæve penge på dit hævekort efter, at du er ankommet til Cuba. I forhold til hævekort er Visa-kortet det absolut bedste at benytte sig af i Cuba. Det er der også rigtigt mange rejsende til Cuba, som benytter sig af. Vær opmærksom på at flere danske banker ofte helt rutinemæssigt spærrer Visa-kort, der bruges på Cuba. Så det kan være en god idé at kontakte dit pengeinstitut inden du rejser og fortælle dem, at du er på vej til Cuba – så minimerer du muligheden for at det sker.

Hvis du vælger at tage kontanter med hjemmefra, kan du – efter du er ankommet til Cuba – veksle dine medbragte kontanter veksle til den cubanske valuta CUC allerede i lufthavnen på et vekselkontor – et såkaldt CADECA – hvis du har lyst til det. Men det kan godt være en dårlig ide, idet der oftest er en meeeget lang kø i lufthavnen for at få vekslet om, så hvis du overhovedet kan vente med at veksle til efter, du er checket ind på dit hotel, sparer du meget tid på den måde. Når du er checket ind på dit hotel, går du blot ned på gaden som det første og finder et vekselkontor, hvor du kan veksle dine medbragte kontanter.
Har du IKKE taget kontanter med hjemmefra, finder du i stedet en ATM på gaden eller en bank, hvor du nemt og meget hurtigt kan få udbetalt CUC med dit hævekort. Du kan også gå i banken og veksle, men mange banker vil ikke veksle til CUC.
Husk at have dit pas med, når du skal veksle penge.
Det er også sikkert nok at hæve penge i en ATM på gaden, så længe du gør det lidt diskret helt ligesom, du ville gøre det i Danmark.
Bemærk:
På nogle hoteller, som f.eks. Hotel Blau i Varadero, tager de ikke Visa-kort, men kun Mastercard.
Hvad er The Dual System?
I forrige afsnit smed jeg lidt om mig med diverse valutabegreber. Sådan noget som EUR og USD har du måske nok hørt om før, hvis du har rejst i USA eller resten af Europa.
Men hvad med CUC, som er den cubanske turist-valuta?
Forklaring følger her – og nu skal du måske liiige skærpe opmærksomheden.
Det første, man skal gøre sig klart, når man begynder at sætte sig ind i, hvordan de cubanske penge fungerer til daglig er, at der er to forskellige valutaer i landet. Systemet bliver formelt kaldt for The Dual System og består af to forskellige officielle cubanske valutaer:
- Oprindelige pesos – la moneda nacional (som forkortes CUP)
- Konvertible pesos – el peso convertible (som forkortes CUC)
Så hvad er forklaringen så på det, spørger du så nok dig selv?

Historien bag det system, der bruges i dag, har naturligvis noget at gøre med økonomi på den store klinge, dvs. Cubas samfundsøkonomi. I 1990’erne befandt Cuba sig i en økonomisk krise, som påvirkede landet på forskellig negativ facon over en bred kam, så det blev snart tydeligt for økonomer og politikere i landet, at der måtte gøres noget for at styrke landets økonomiske rygrad.
Derfor udviklede man en ny valuta, som kun skulle bruges af turister og benyttes til international handel med udenlandske handelspartnere. Denne nye valuta kaldte staten for konvertible pesos (CUC).
Den ”gamle” valuta – dvs. de oprindelige pesos (CUP) – skulle så fortsat bruges af indbyggerne i Cuba i dagliglivet i landet, når de handlede indbyrdes med hinanden i forretningslivet, eller når Manuel skulle have repareret sin bil, eller hans kone Manuella gik ned i det lokale marked for at se, hvad hun kunne købe ind til aftensmaden af varer netop denne dag. De indfødte cubanere brugte også CUP til at betale for deres elektricitet, transport og medicin, m.m (og det gør de stadigvæk i dag).
Som sagt var det den cubanske stats plan med de konvertible pesos (CUC), at det i Cuba kun skulle være en valuta for besøgende til Cuba såsom turister, men med årene er der så efterhånden sket det – som mange ikke havde regnet med – at den nye valuta (CUC) er blevet mere udbredt, så befolkningen i Cuba også kan betale med den.
Arbejder du som cubaner for staten, får du udbetalt din løn i CUP, og denne type ansatte er der en del af. Det har desværre forårsaget en vis social ulighed i landet, idet CUP er mindre værd end CUC så dem, der får løn af staten er derfor dårligere stillet end de cubanere, der kan kræve betaling i CUC, som f. eks er mange af dem, som man støder på i turistbranchen, når man rejser på ferie i Cuba.
Men for at sige det kort, så kommer du som turist udelukkende til at forholde dig til de konvertible pesos (CUC). Det er simpelthen stort set kun dem, du får mellem hænderne uanset, hvor du bevæger dig hen.
Du kan dog komme ud for, at cubanerne kun kan give dig tilbage i CUP i tilfælde, hvor du betaler en mindre mængde kontanter, også selvom du har betalt i CUC. Sker dette er CUP gode at bruge til drikkepenge i f.eks. restauranter og taxaer, i madboder, på markeder og i de lokale butikker.
Ligeledes kan du også støde på CUP, hvis du bevæger dig lidt udenfor de gængse turiststeder, som f.eks længere ude på landet udenfor de større eller mindre byer eller på diverse markeder.
Kontanter i Cuba

Når du veksler penge, er der lige nogle ting, som du skal være ekstra opmærksom på som turist i Cuba. Det, som jeg beskriver her, er slet ikke specielt for Cuba og forekommer i alle lande, hvor du rejser hen, og der er turister, som skal have vekslet penge: I visse tilfælde vil lokalbefolkningen bare forsøge at løbe om hjørner med dig til deres egen fordel – så pas på og vær vågen, når du skal veksle!
- Regn på forhånd ud cirka hvor mange CUC, du regner med at have i hånden efter vekslingen.
- Sørg for at dine pengesedler, som du har vekslet hjemmefra, er hele og pæne ellers vil vekselkontorerne ikke tage imod dem, når du veksler til CUC.
- Sørg for at få udbetalt dine CUC også i små sedler, da det er dem, du bruger mest, når du handler. Og på den måde får du også lettere penge tilbage fra handlende.
- Vær sikker på du får udleveret CUC, som altså er den valuta, du bruger som turist i Cuba. CUP har ansigter på sedlerne og er altså lig med den valuta, som du IKKE skal bruge som turist.
- Omvekslingsforholdet mellem CUC og CUP er cirka 1:25. Sagt på en anden måde, så koster 1 CUC omkring 25 CUP. Så der er altså stor forskel på de to valutaer og du kan blive snydt, hvis du ikke er opmærksom.
- CUC følger vekselkursen på amerikanske dollars (USD).
- Tjek altid dit seddelbundt med omvekslede penge, inden du forlader vekselkontoret eller banken.
- Sæt dig evt. ind i hvordan de to valutaer i Cuba ser ud, inden du skal rejse. Du kan nemt gå på internettet og google, hvordan alle pengesedlerne indenfor CUC og CUP ser ud.
Det sidste vigtige råd, som jeg skal give dig her på falderebet, og som du skal huske, INDEN du hopper op i flyet tilbage til Europa efter din ferie i Cuba og faktisk INDEN, du tager ud i lufthavnen for at flyve hjem, er følgende:
Det er forbudt at tage dine resterende CUC eller evt. CUP med ud af Cuba efter din ferie!
Du kan IKKE veksle dine cubanske penge tilbage til nogen som helst anden valuta uden for Cuba – hverken CUC eller CUP.
Vær også opmærksom på at du ude i lufthavnen i Havana ved hjemrejse højest kan veksle 300 CUC pr. person tilbage til euros eller anden valuta, og at du kun kan benytte euros eller anden valuta i lufthavnen.
Så der er altså ingen idé i at medbringe dine overskydende CUC til lufthavnen.
Nu er du klædt godt på til at rejse til Cuba med penge på lommen!
Ha’ en rigtigt go ferie i Cuba!
Se alle vores rejser til Cuba her
Skriv kommentar