Sådan fungerer valuta i Cuba | Gode råd til veksling

OPDATERET FEBRUAR 2024

Sådan regner du den ud!

Denne blog er en guide til dig, der står for at rejse til Cuba snart og gerne vil blive lidt klogere på valuta-systemet i dette skønne rejseland – eller også er du bare interesseret i at vide, hvordan det cubanske pengesystem hænger sammen.

Uanset hvad så har vi svarene til dig lige her!

Man skal ikke have læst eller hørt særligt meget om Cuba, før det går op for en, at det er et land med lige dele indviklet og fascinerende historie, der har snoet sig igennem århundreder lige siden kolonitiden, da de første conquistadores satte fødderne på cubansk jord.

Hvad skal jeg gøre ift. penge inden jeg rejser til Cuba
– og lige efter ankomst?

Du kan ikke gå ned i din bank eller et vekselkontor som Forex eller lignende for at købe cubansk valuta, inden du tager til Cuba. Det ligger de ganske simpelt ikke inde med.

Helt grundlæggende har du to muligheder ift. penge i Cuba:
1.
Du kan sørge for at veksle til kontanter i euros (EUR) i små sedler, som du derefter tager med på din rejse til Cuba. Vi anbefaler helt klart euros, da de er meget efterspurgte i Cuba. Danske kroner kan også bruges og veksles i nogle få banker, fx. BFI. Eller også kan du hæve penge på dit kreditkort, når du er kommet til Cuba.

Kontanter er billigere at bruge ved køb på Cuba, da cubanerne tager 3 % oven i købsprisen, hvis du bruger dit hævekort på en bar, restaurant, forretning eller lignende. Men det er heller ikke sikkert, at du får chancen for det, da det generelt er meget få steder, man kan betale med kort og typisk kun ved større køb over 600 CUP.
Undgå helt at veksle til amerikanske dollars (USD) hjemmefra. Du får en rigtigt dårlig kurs for dem, når du veksler til cubanske penge og oveni det tager vekselkontorer og banker et gebyr på 10 % for at veksle amerikanske dollars til den cubanske valuta CUP – så det bliver en rigtig dårlig forretning for dig som turist.

Det er lidt smag og behag, hvor mange kontanter, man har det godt med at have på sig, men kontanter er jo i mange situationer lettere at have med at gøre.

2.
Du kan hæve penge på dit hævekort efter, at du er ankommet til Cuba. I forhold til hævekort er Visa-kortet det absolut bedste at benytte sig af i Cuba. Det er der også rigtigt mange rejsende til Cuba, som benytter sig af. Vær opmærksom på at flere danske banker ofte helt rutinemæssigt spærrer Visa-kort, der bruges på Cuba. Så det kan være en god idé at kontakte dit pengeinstitut inden du rejser og fortælle dem, at du er på vej til Cuba – så minimerer du muligheden for at det sker. Det kan også ske at du ikke kan få lov til at hæve på dit kort i automaterne fordi de i perioder ikke kan udbetale større summer (omkring 200 kr) pr. hævning. Husk også at få åbnet den rigtige region på dit kort hvis du har begrænsninger på hvor i verden de kan benyttes. Tjek for en sikkerheds skyld op med din bank inden afrejsen.

Hvis du vælger at tage kontanter med hjemmefra, kan du – efter du er ankommet til Cuba – veksle dine medbragte kontanter veksle til den cubanske valuta CUP allerede i lufthavnen på et vekselkontor – et såkaldt CADECA – hvis du har lyst til det. Men det kan godt være en dårlig ide, idet der oftest er en meeeget lang kø i lufthavnen for at få vekslet om, så hvis du overhovedet kan vente med at veksle til efter, du er checket ind på dit hotel, sparer du meget tid på den måde. Når du er checket ind på dit hotel, går du blot ned på gaden som det første og finder et vekselkontor, hvor du kan veksle dine medbragte kontanter.

Har du IKKE taget kontanter med hjemmefra, finder du i stedet en ATM på gaden eller en bank, hvor du kan få udbetalt CUP med dit hævekort. Du kan også prøve at gå i banken og veksle, men mange banker vil ikke veksle valuta. Husk at have dit pas med, når du skal veksle penge.

Det er også sikkert nok at hæve penge i en ATM på gaden, så længe du gør det lidt diskret helt ligesom, du ville gøre det i Danmark.

Bemærk:
På nogle hoteller, som f.eks. Hotel Blau i Varadero, tager de ikke Visa-kort, men kun Mastercard.

Du kan dog komme ud for, at cubanerne kun kan give dig tilbage i CUP i tilfælde, hvor du betaler en mindre mængde kontanter, også selvom du har betalt i EUR. Sker dette er CUP gode at bruge til drikkepenge i f.eks. restauranter og taxaer, i madboder, på markeder og i de lokale butikker.

Kontanter i Cuba

Det sidste vigtige råd, som jeg skal give dig her på falderebet, og som du skal huske, INDEN du hopper op i flyet tilbage til Europa efter din ferie i Cuba og faktisk INDEN, du tager ud i lufthavnen for at flyve hjem, er følgende:

Det er forbudt at tage dine resterende lokal valuta, CUP, med ud af Cuba efter din ferie!
Du kan IKKE veksle dine cubanske penge tilbage til nogen som helst anden valuta uden for Cuba.
Vær også opmærksom på at du ude i lufthavnen i Havana ved hjemrejse højest kan veksle 300 CUP pr. person tilbage til euros eller anden valuta, og at du kun kan benytte euros eller anden udenlandsk valuta i lufthavnen.
Så der er altså ingen idé i at medbringe dine overskydende CUP til lufthavnen.

Nu er du klædt godt på til at rejse til Cuba med penge på lommen!

Ha’ en rigtigt go ferie i Cuba!

Se alle vores rejser til Cuba her

Sådan søger du visum til Cuba

Hvad spiser man på en rejse til Cuba

10 steder du skal opleve på din ferie i Cuba

Kommentarer

Skriv kommentar