De bedste tips til en oplevelsesrig mellemlanding i Toronto
Mellemlandinger er ikke altid lige sjove, men det kan de sagtens blive! Læs her vores bedste anbefalinger til at få mest ud af din mellemlanding i den pulserende storby Toronto i Canada.
Svane Rejser prøver altid at lave den bedste rejse for vores gæster. Det vil sige: Flest oplevelser for færrest penge – og i en god kvalitet. Så når vi sætter en rejse sammen til en gæst, er udfordringen for os nogle gange, at de bedste og billigste flybilletter desværre nogle gange betyder, at vi er nødt til at lægge en kortere eller længere mellemlanding ind på flyrejsen.
Det har vi blandt andet tilfældet når du rejser med Air Canada fra Havana.
På hjemturen er der en mellemlanding på omkring 10 timer i Toronto i Canada, hvilket giver rigeligt tid til at få set sig om i denne spændende by.
Der er tid til at forlade lufthavnen
På denne mellemlanding kan du vælge enten at blive i lufthavnen – eller du kan udnytte situationen til at få de sidste oplevelser med inden hjemrejsen. Du kan opleve Canadas største by og alle de mange spændende ting, den byder på, inden du fortsætter din rejse mod Danmark.
Du skal ikke være bange for at forlade lufthavnen. Der er tid nok til både turen med hurtigtog ind til Toronto’s centrum og at opleve byen på afslappet vis – og stadig komme tilbage til lufthavnen igen i god tid, inden du skal nå dit fly.
OBS! HUSK ALTID AT KOMME I GOD TID, DA DER KAN FOREKOMME LANGE KØER TIL SIKKERHEDSKONTROLLEN.
Når du rejser fra Havana med Air Canada, mellemlander du i Toronto kl. 11:45 om formiddagen og flyver videre til København kl. 20.55. Det tager cirka en halv time hver vej at komme frem og tilbage til bymidten, så der er mange timer til rådighed, hvis du har lyst til at udnytte dem. Du bør tage tilbage til lufthavnen omkring kl. 17.
I dette blogindlæg giver jeg dig nogle tips til, hvad du kan lave på din lange mellemlanding i Toronto, Canada.
Mellemlanding i Toronto
Der går hurtigtog fra lufthavnen her og ind til Union Station i Toronto’s gamle bydel – en tur på en halv time. I denne del af byen er der god mulighed for at slå ventetiden under en mellemlanding ihjel – og for samtidig at se mange af byens seværdigheder.
NB: Hvis du shopper her så pas på med at overgøre det. Husk på, at din bagage allerede er checket ind, så alt hvad du køber, skal kunne komme med på flyet som håndbagage.
Pris for transport til og fra lufthavnen
Med UP eksprestog: Ca. 25 CAD (Canadiske dollar) små 140 dkk. per voksen tur/retur og ca. 25 minutters transporttid. De afgår ca. hver halve time, men vær opmærksom på ændringer.
Følg skiltene: “Train to City” og køb din billet på perronen.
Vejret
Gennemsnitligt er der 21 grader om sommeren og -3 grader om vinteren. Det skal her til siges at dette er gennemsnitstemperaturer.
Hvad er Toronto
Toronto er i dag en millionby med cirka 6 mio. indbyggere. Samtidig er byen et af de vigtigste finans- og handelscentre i Canada og Nordamerika – så det er så absolut en by, hvor der sker noget. Toronto er også hjemby for omkring 80 etniske grupper, heriblandt danskere, og byens indbyggere taler 115 fremmedsprog, hvilket gør denne canadiske metropol til en af verdens mest multietniske byer med mange forskellige indtryk og påvirkninger fra hele verden.
Cirka 350.000 kinesere, 400.000 italienere, 127.000 grækere og mange andre kalder byen for deres hjem, og de respektive sprog er udbredte i hvert deres distrikt i byen, hvor der for eksempel kan være tosprogede skilte i Little Italy, Chinatown og andre distrikter.
TV og film i Toronto
Toronto er kendt som Hollywood North, da mange amerikanske film og tv-produktionsselskaber filmer deres produktioner her, fx tv-serierne Hannibal, Suits og dele af Prison Break for at nævne nogle få. Både udgifterne til lønninger og rettighederne til at bruge Toronto’s gader som kulisser er betydeligt lavere, end hvis optagelserne skulle være gennemført i USA. Toronto er også hovedstaden for den canadiske tv-produktion sammen med Vancouver og Montreal.
Hvis du ikke har mulighed for at tage til New York City så tag til Toronto i stedet. De to byer ligner faktisk hinanden på flere punkter. Det tænker tv- og filmfolk også. Lighederne er så mange, at Toronto rigtigt mange gange har gjort det ud for New York, hvilket ikke mindst skyldes byens skyline.
Det multietniske Toronto
Mens Toronto’s downtown for det meste består af tårnhøje skyskrabere, der er hovedsæde for de største canadiske banker og finansinstitutter, så begynder Toronto’s multietniske kvarterer for alvor at træde i karakter, når du bevæger dig lidt væk fra højhuslandskabet.
Toronto’s Chinatown er således en af de mere markante Chinatowns i Nordamerika. Går du en enkelt blok vest for Chinatown, finder du Kensington Market, en multietnisk smeltedigel, som især tiltrækker yngre asiater og europæere.
Lige syd for Chinatown ligger Queen Street West, hvor små uafhængige butikker, cafeer og gallerier ligger som perler på en snor – med hvert sit særpræg for hver ny blok. Queen Street West er Toronto’s svar på Londons Soho.
Det fortæller jeg mere om senere i dette blogindlæg.
Så hvad er der at se i Toronto?
Her er faktisk rigtigt mange spændende ting at lave. Så der er absolut ingen grund til, at du keder dig på din mellemlanding her i byen.
CN Tower
CN Tower er et af verdens højeste observations- og TV/radio-tårne. Det er 553 meter højt – og var verdens højeste fritstående tårn indtil 2007. Du kan ikke undgå at se tårnet, som ligger i centrum midt i Toronto’s underholdningskvarter. Tårnet ligger fem minutters gang fra havnen. Undergrundsbanen, tog og busser stopper alle i nærheden af tårnet.
Vi anbefaler, at du køber billet hjemmefra online (en billet koster omkring 38 canadiske dollars) og starter dit korte ophold i Toronto med at gå op i tårnet for at få et overblik over byen og en fantastisk udsigt, hvor du på en klar dag kan se helt til Niagara-vandfaldene 60 km imod sydøst.
I dag er kommunikationstårnet Toronto’s mest ikoniske seværdighed og en meget populær attraktion. Højhastighedselevatorer med glasfront transporterer dig til en række observationsdæk og panoramaudsigt over byen og Lake Ontario. Stop første gang ved Look Out Level på 113. etage. Tag en etage ned for at opleve at stå på glasgulvet og kigge 342 meter ned på byens gader under dig eller gå en tur ud på den udendørs Sky Terrace.
Den roterende restaurant “360” i 351 meters højde har rekorden i at have den højeste vinkælder i verden. Den prisbelønnede koks årstidsbestemte menu er ikke helt billig på denne særlige beliggenhed. Der er delte meninger om kvaliteten af måltidet her i panorama-restauranten, som nogle mener er lidt af en skuffelse rent kulinarisk og ikke pengene værd. Tårnets café og bistrorestaurant er billigere, men stadig i den dyre ende.
Hvis du er en daredevil, der bare ikke kan få adrenalin nok, så bør du prøve den spændende Edge Walk på restaurantens tag. Gå rundt med hænderne frie på en udendørs platform, mens du er sikkert fastgjort til et rækværk, så du ikke falder.
Husk at reservere online på forhånd.
Chinatown og Kensington Market
Som en af de mest multietniske byer i verden har Toronto naturligvis sin egen Chinatown. Godt nok ikke så markant som Chinatown i San Francisco, men dog alligevel en oplevelse værd. Det tager ikke så lang tid at gå igennem Chinatown, og lige ved siden af ligger bydelen Kensington Market, der måske er lidt mere interessant.
Du er lige i hjertet af Toronto her i dette spraglede kvarter med masser af alternative butikker, cafeer med prima kaffe og restauranter. Her lever mennesker med alle mulige etniske baggrunde sammen.
Du kommer til Kensington Market fra Union Station ved at tage en sporvogn til Queens Quay/Spadina Streetcar. Nyd turen langs med Ontario-søen’s bredder. Stå af ved Dundas eller de næste par stop.
St. Lawrence Market
Med mere end 200 år på bagen er St. Lawrence Market en sand oase i Toronto. Her sælger de lokale farmere fra byens opland blandt andet deres produkter, og du kan købe alt mellem himmel og jord.
Prisniveauet er yderst moderat, og når du bliver træt, kan du altid tage en pause, mens du sætter tænderne i en af de mange lokale delikatesser. Vi anbefaler varmt, du tager dig tid til at spise noget frokost her, inden du tager videre til andre oplevelser i Toronto – eller vender tilbage til lufthavnen og den lange tur hjem.
Queen Street West.
Et andet af Toronto’s interessante kvarterer ligger langs hovedstrøget Queen Street. Her slår Toronto’s multietniske befolkning igen igennem med en svag overvægt af asiater i området tættest på downtown, mens den vestlige del af Queen Street – West Queen West – er tilholdssted for især studerende og intellektuelle med europæiske baggrund.
Queen Street West er flere kilometer lang, og gaden skifter hele tiden karakter i takt med, du bevæger dig længere vestpå. Men fælles for hele gaden er det fascinerende udbud af små lokale shops med bøger, antikviteter, brugskunst, musik og second hand-tøj – hertil kommer masser af cafeer og restauranter.
Casa Loma
Dette romantiske palæ, som ligger på en bakketop, er en seværdighed, som indbyggerne i Toronto er meget stolte af. Det er møbleret med et gammeldags interiør, som du muligvis genkender fra adskillige store Hollywood-film, som fx Chicago, Cocktail og X-Men.
Palæet på bakken ligger 10 minutters kørsel fra Torontos centrum.
Slottet har masser af elegante værelser, skjulte gange og staudehaver, og det er værd at besøge – også selvom du ikke er fan af Hollywood-film. Slottet ligger gemt bag en stenmur, og mange undrer sig over, hvad der gemmer sig bag muren, hvilket har gjort det til en af de mest besøgte attraktioner i Toronto.
Du bør starte med at se The Pellatt Newsreel, en kortfilm om Sir Henry Pellatt, den visionære grundlægger af Casa Loma.
Pellatt blev meget rig i en ung alder ved hjælp af investeringer i jernbaner og forsyningsvirksomheder. I 1914 lykkedes det for ham at opfylde sin drøm om at bygge en bolig i gotisk stil. Palæet blev en officiel turistattraktion i slutningen af 1930’erne.
Pellat var inspireret af europæiske slotte og møblerede sit palæ med udenlandske møbler i de 98 værelser, som er fordelt på tre etager. Blandt værelserne er vinterhaven med marmorgulv og damprør, der holder blomsterne varme i køligt vejr. På anden sal ligger Sir Henry Pellatts Suite, som har et skjult rum bag ved kaminen. Fra den nederste etage kan du følge den 244 meter lange tunnel, der fører til staldene og jagthytten.
Det koster cirka 140 kroner i entré og der er åbent til 16.30.
Du kan tage metroen til Dupont Station og derefter gå 10 minutter for at komme hertil.
Ripleys Aquarium of Canada
Ripley’s Aquarium of Canada er det bedste sted til et undervandseventyr på landjorden. Her i centrum af Toronto kan du opleve farvestrålende klovnfisk, havskildpadder og yndefulde vandmænd. Her ser du hajer, når de kredser rundt med deres hvide bug, du kan række ud og røre ved en glat, yndefuld rokke og komme helt tæt på stimer af tropiske fisk. Overalt giver interaktive skærme dig mulighed for at røre ved fx. bambushajer og konæserokker.
Her er ekspertbiologer, der kan fortælle dig om havhabitater og til tider dykker de ned i de store tanke fyldt med koraller for at arbejde og holde tankene rene.
Her er også en café, hvor du kan spise frokost, hvis du har lyst til det.
Akvariet ligger på 288 Bremner Blvd. Entreen koster cirka 190,- kroner. Et typisk besøg her varer cirka 2,5 – 3 timer.
Royal Ontario Museum
Når du ankommer til Toronto’s museumskvarter, går du ind gennem hovedindgangen The Crystal, som blev designet af Daniel Libeskind og åbnede i 2007 – en imponerende og fantastisk tilbygning og ansigtsløftning til den oprindelige bygning med sine skæve vinkler og trekantede vinduer.
Royal Ontario Museum er Canadas største museum for naturhistorie og verdenskultur med adskillige permanente udstillinger. Her finder du omkring seks millioner genstande, så der er nok at gå ombord i for den videbegærlige. Museet har fem storslåede udstillinger indenfor områderne zoologi, palæontologi, mineralogi, geologi og arkæologi. Her kan du besøge et fuglegalleri, hvor du kan se eksemplarer af mere end 100 forskellige arter. Her er også iøjnefaldende dinosaurus-skeletter, som er nogle af de største af sin art i verden. Har du børn med, er dinosaurerne et ”must”.
Hvis du er eventyrlysten, kan du smutte en tur ind i flagermushulen eller vove dig ind i det simulerede jamaicanske naturhabitat.
Museet ligger på 100 Queens Park. Entreen koster cirka 100,- kroner.
Museer for enhver smag
Udover det store Royal Ontario Museum har Toronto en underskov af diverse mindre museer. Fx. hvad med et besøg på Pata Shoe Museum, der hylder skoens mangfoldige historie – lige fra cowboystøvlen til balletskoen.
Vil du hellere have skøjter på så læg vejen forbi Hockey Hall of Fame, der hylder Canada’s nationalsport ishockey.
Skal det være finkulturelt, er keramikmuseet Gardiner Museum en mulighed, og er du til moderne kunst så tag en dosis Mocca på Queen Street West.
Mocca betyder Museum of Contemporary Canadian Art.
Havnerundfart Mariposa Cruise Line
Se Toronto fra vandsiden på denne guidede sejltur på Lake Ontario med det flotte skib Oriole, der har plads til 200 passagerer. Her er en guide med, der fortæller om de berømte steder, som du sejler forbi.
Se den smukke kyststrækning og Toronto Islands og det ikoniske CN Tower, som er en af verdens højeste bygninger (se beskrivelsen af dette øverst i denne blog) og nyd den fantastiske udsigt til Rogers Centre, HTO Park, Canada Air Centre og det legendariske Gibraltar Point Lighthouse.
Læn dig tilbage og slap af eller gå ud på dækket og nyd udsigten til byens imponerende seværdigheder og få noget frisk søluft før sidste led af din flyvetur hjem til Danmark.
Der er mulighed for at købe snacks og drikkevarer om bord.
Du står på ved Queen’s Quay Terminal Bldg. Koster cirka 140,- kroner for en 45 min. lang sejltur, der afgår hver hele time.
Hop on / hop off-bustur i Toronto
Oplev alle seværdighederne om bord på en rød dobbeltdækkerbus i London-stil – og i dit eget tempo. Du har et fantastisk overblik over byen og dens største seværdigheder med bussens 360-graders udsigt. Der er mulighed for at hoppe af og på, når du vil, mens din kyndige chauffør fortæller dig om byen.
Billetter købes ved Main Departure Station, Yonge Dundas Square. Koster cirka 200,- kroner. Busserne kører hvert kvarter.
Toronto’s Distillery District
Distillery District er en kort 10 minutters kørsel fra store attraktioner såsom CN Tower og Harbourfront Centre. Offentlige busser og sporvogne stopper tæt på indgangen til bydelen.
Området er nærmest en kommerciel landsby, som du oplever bedst ved at spadsere igennem området. Her kombinerer Toronto elegant historie med moderne design og underholdning og kreativitet.
Distillery District var oprindeligt Canada’s største whiskey-destilleri. Men i starten af 1900-tallet kom der et forbud mod salg af stærk spiritus, og det stoppede whiskey-eventyret, og bygningerne forfaldt derefter. Heraf navnet på bydelen.
I 1990erne blev bydelen restaureret og her finder du butikker, restauranter og gallerier, der i starten af 00’erne flyttede ind i en række restaurerede victorianske industribygninger.
Interesserer du dig for at shoppe efter unikke varer, så er det her stedet for dig. Her sælger butikkerne alt lige fra tøj lavet med miljøvenlige tekstiler og punge lavet af genbrugte sikkerhedsseler og til håndlavede smykker og hjemmetilbehør.
Ølentusiaster bør prøve Beer Store, der sælger mere end 350 ølmærker.
Kunstentusiaster vil nyde at udforske bydelens gallerier og udstillet kunsthåndværk af nyere canadiske kunstnere på Distill Gallery.
Se en samling af historiske sportsfotografier i Sports Gallery.
Find værker af lokale og internationale samtidskunstnere på Arta Gallery.
Her er også suveræne muligheder for at spise en god frokost med et godt glas øl eller vin til i en af de mange caféer og bagerier, restauranter og pubber.
I løbet af året er bydelen vært for forskellige kulturelle arrangementer som fx. gratis kunstudstillinger og live-demonstrationer af håndværk, livemusik og madfestivaler.
Torontos indkøbscenter PATH
Alle er vist klar over, at vinteren er ret kold og våd i Toronto – og det kan være ubehageligt at bevæge sig udendørs, fordi det er så koldt.
Det har storbyer som Toronto og andre løst ved at anlægge gigantiske, underjordiske indkøbscentre, der breder sig ud under byen i en gigastor labyrint af underjordiske gågader med modebutikker og restauranter, kunstgallerier og cafeer, pladser med kunstigt sollys og tunneller med direkte adgang til nogle af Toronto’s største attraktioner.
Toronto’s klima, der henover et år har store udsving, spiller en vigtig rolle her, for med bidende vintertemperaturer fungerer stedet også som et hi for kulden, mens det om sommeren er en kølig hule, når heden lægger sig som en dyne henover storbyen.
Det hedder PATH Underground Shopping Mall, og det er et shopping- og underholdningskompleks, der breder sig over 28 km af underjordiske gågader. Det er verdens længste underjordiske shopping-kompleks ifølge Guinness Book of Records. Her kan du opleve omkring 1.200 alsidige butikker og tjenester, spise på cafeer og restauranter og besøge nogle af Toronto’s største turistattraktioner.
Det er vitterligt et selvstændigt samfund, du dykker ned i her, når du fra gadeplan eller via undergrundsstationer træder ind i denne by-i-byen under jorden. Det er også lidt ligesom en labyrint (men der er tydelig skiltning – bare rolig), når du bevæger dig rundt i gågaderne, og du kan sagtens få meget tid til at gå her – også hvis du ikke er her for at shoppe i en af de mange butikker.
Når du bliver sulten, kan du besøge en af de caféer og restauranter, som ligger rundt omkring i hele komplekset. Vælg mellem asiatiske og amerikanske køkkener, caféer, bistroer, fornemme restauranter og fastfood-bikse.
PATH Underground Shopping Mall strækker sig fra Harbour Street til College Street i Toronto’s centrum. Der er over 125 indgange i gadeniveau med direkte adgang til indkøbscentrets gader, en række undergrundsstationer og busstop.
PATH forbinder tillige mange af Toronto’s største seværdigheder, så du kan også bruge denne overdækkede gågade til at udforske byen på en kold dag. PATH er blandt andet forbundet til Hockey Hall of Fame, Air Canada Centre og CN Tower.
Tid til at vende tilbage til lufthavnen
Efter at have kigget nærmere på bare nogle af de her forslag til ting at gøre i Toronto, er det ved at blive sen eftermiddag, og det er nu tid til, du tager tilbage til lufthavnen med hurtigtoget fra Union St.
Læs også:
Er det bare en kliché, når rejsebureauer siger, at du bor “autentisk”?
Skriv kommentar