Vejle – Danmarks naturperle
En gang imellem er der måske nogle år, hvor familiebudgettet ikke helt rækker til en udlandsrejse – men fortvivl ikke. Hvis der ikke er penge nok til at tage en tur til udlandet i ferien, så er det måske en god idé at overveje, om jeres ferie skal holdes i dejlige Danmark.
På den måde sparer I mange penge til flyrejser og anden transport – og hvorfor ikke bruge ferien på at udforske nogle af de områder i Danmark, som I endnu ikke har besøgt.
Der er altid nogle faste travere, som alle nævner, når snakken drejer sig om hvilke steder i landet, der er de flotteste at holde ferie i. Jeg er vokset op i Vejle, så det er et hjørne af Danmark, som jeg personligt holder meget af. I denne blog fortæller jeg, hvorfor det er værd at overveje at besøge Vejle, som er en perfekt by til familieferie såvel som en forlænget weekend.
Min historie
Jeg flyttede fra Aabybro i Nordjylland til Vejle i december 2002, da jeg var 8 år gammel. At skifte sin hverdag ud med en ny i den alder var virkelig noget, der kunne mærkes. Jeg glemmer aldrig den store flyttedag og køreturen fra Nordjylland ned til Vejle, hvor jeg vidste, at jeg nu lagde én del af mit unge liv bag mig for at starte et helt nyt kapitel et sted, som jeg dengang stort set ikke vidste noget om.
Det var en køretur fyldt med forhåbninger, angst og nervøsitet, spænding og forventninger for ligesom alle andre i bilen, var jeg nok i virkeligheden lidt skræmt over følelsen af at skulle starte forfra et nyt sted. Efter vi havde slået os ned i vores nye hjem – og efter at jeg havde haft tid til at strejfe lidt rundt og udforske de nye omgivelser – var jeg ikke længe om at konkludere, at denne by var helt anderledes end der, hvor jeg kom fra – og på den gode måde. For eksempel var jeg slet ikke vant til at bo et sted, hvor der var så meget smuk natur og fjord så tæt på og så midt i en smuk dal med en masse dejlig skov.
Den dag i dag tænker jeg ofte, at Vejle er en by, som rummer utroligt mange personligheder og forskellige typer mennesker, hvad enten det er tilflyttere eller indfødte. Den er interessant for alle aldersgrupper, fordi Vejle har mange tilbud og aktiviteter for børn og byen er rig på uddannelser, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, hvilket bringer liv til byen. Her er generelt rige muligheder for udvikling både professionelt og personligt for folk i alle aldre.
Min pointe er, at sådan et sted er det rart at være, hvad enten I bor der fast eller blot er der på et kortere ophold. Og hvor der er godt at være til daglig, er der som regel også godt at holde ferie – og Vejle er en dejlig god dansk købstad at holde ferie i, som den ligger der ved fjorden omgivet af den smukke natur.
Natur i verdensklasse
Naturen i denne del af Danmark er enestående og noget helt for sig selv. Naturen i Vejle er den rene soulfood for dem, der holder af at vandre i naturen mellem mark og strand og skov og by. Naturen her giver jer et åndehul i en ellers travl hverdag. Her har I tid til at tænke og fordybe jer og koble hjernen helt fra de daglige gøremål, der stresser jer til hverdag.
Vejle er omgivet af nogle af Danmarks smukkeste områder i form af flotte store bøgeskove, Grejsdalen og Vejle Ådal, som slynger sig gennem landskabet og Vejle Fjord, der omkranser Vejle som byens beskytter. Landskabet er selvfølgelig dybt præget af fjorden, der gennem flere tusinde år har trængt sig dybt ind i landet. Men også de skovklædte skrænter, der former skovene ved kysten, giver landskabet en særlig kvalitet, når skov og hav støder direkte sammen. Skovene omkring byen er perfekte til hyggelige gåture på de lange vandrestier, som både fører jer igennem smuk natur og forbi nogle af de mest perfekte udsigtspunkter over Vejle og omegn.
Hver årstid sætter sit aftryk i naturen på sin helt egen specielle måde. Om sommeren eksploderer byen og den omgivende natur i smukke farver, der springer i øjnene over alt. Vandet fra fjorden glitrer smukt i solen, imens I kører ad Ibæk Strandvej, hvor I møder alle de mange ferieglade mennesker, der skal ud på Tirsbæk Strand og nyde solen og fjorden. Det er utrolig hyggeligt at køre langs Ibæk Strandvej med fjorden på den ene side og bøgeskoven på den anden side.
Om efteråret changerer farverne ligesom i enhver anden dansk skov i orange, rødt og gult, mens duften af muld og fjord bliver blæst omkring af efterårsvinden.
Om vinteren er Vejle også noget helt specielt. Jeg flyttede til Vejle i december 2002 og blev mødt af den sneklædte skov i Grejsdalen. Det var så smukt at køre ned igennem skoven og videre ned igennem dalen i Grejsdalen og uanset, hvor jeg kiggede hen lå skov og busk klædt i hvid sne.
Det bedste ved Vejle er, at byen ligger så smukt. Uanset hvor I går hen, er I omgivet af skov og smuk natur, og hvis I har interesse for fotografering ud over blot feriebilleder, er her et overflødighedshorn af muligheder for at tage de perfekte billeder – simpelthen fordi naturen leverer de flotteste naturlige motiver.
Vejle Fjord
Vejle Fjord indbyder til mange forskellige slags aktiviteter. I dag er jeg under uddannelse og er flyttet fra Vejle. Men når jeg er tilbage i byen på besøg, elsker jeg at tage bilen ud til Vejle Havn og spise en is, mens jeg kigger ud over fjorden.
Min far holder meget af at ro på fjorden. Derfor har jeg altid brugt meget af min fritid sammen med ham ved fjorden, hvor jeg har siddet i mange timer inde på land og set ham og mange andre ro ude på fjorden. Han har fortalt mig mange historier om den stilhed og ro, han oplever ude på Vejle Fjord og om sæler, der stille bryder igennem vandoverfladen med deres glatte hoveder og store øjne, der nysgerrigt betragter ham, mens de følger ham på hans vej videre.
Hvis I elsker at nyde udsigten ud over vandet om sommeren, er det værd at tage til Skyttehuset, som ligger på fjordens solside. I vil hurtigt kunne finde jer et sted at sidde langs vandet, hvor det er perfekt at nyde udsigten og den danske sommer.
Forslag til aktiviteter ved Vejle Fjord
Sejltur med motorbåd på fjorden
Vandski
Sejltur i kano, kajak eller robåd
Gåture langs fjorden
Badeudflugt til Vejles to hyggelige strande, Albuen og Tirsbæk Strand.
Tirsbæk Strand er særlig god, da der er noget for alle aldre. Her kan de mindste bruge tid på at fange krabber med fiskenet, og der er et ishus, som byder på alt godt. I kan selv vælge, om I vil ligge i sandet ved stranden eller finde en plet på græsplænen ved vandet.
Grejsdalen
I kan køre fra Vejle midtby ad Grejsdalsvej og være i Grejsdal på kun 5 minutter.
Jeg voksede op i Grejsdalen, da jeg boede i Vejle, og jeg mener, at Grejsdalen er en af Danmarks oversete naturperler, som alt for få kender til. Grejsdalen er speciel, fordi det er en dyb dal og uanset, hvor I befinder jer, så ser I bakkerne skyde op omkring jer samtidig med, at store, flotte bøgetræer fylder synsvinklen hele vejen rundt.
Da jeg voksede op, elskede jeg at bo i Grejsdalen. Her er altid idyllisk og en særlig ro, og man hører sjældent larm fra biler eller toget, der kommer forbi én gang hver time.
Mange danskere tror fejlagtigt, at Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor man finder klipper. Men det er ikke helt sandt. Grejsdalen er det eneste sted på det danske fastland, hvor I også kan opleve klipper. Hvis I spadserer bare en lille tur langs Grejsdalen, kan I se en klippeblok – et ret usædvanligt syn, der altid kommer bag på folk, der ikke vidste det i forvejen.
Dyrehaven
Hvis I kan lide vandrestier i skoven og muligheden for at se rådyr, hjorte og andre skovdyr, skal I besøge Dyrehaven ved Nørreskoven ud mod fjorden. Her kan I gå frit rundt i anlægget og nyde de flotte udsigter over Vejle Fjord og se hjorte gå frit rundt. Hjortene er vante til mennesker, og I får derfor muligheden for at komme helt tæt på dyrene – men husk altid på, at man ikke må fodre hjortene.
Munkebjerg Hotel – kæresteweekend og selvforkælelse
Vejle er særlig kendt for Munkebjerg Hotel, som er det perfekte sted til en kæresteweekend, eller hvis I bare trænger til lidt selvforkælelse. Hvis I bor på Munkebjerg Hotel i nogle dage, anbefaler jeg helt klart, at I køber spaophold med i hotelpakken, hvis I er til lidt afslapning, nydelse, ro og forkælelse.
Her er mange dejlige ting at lave. I kan blandt andet spadsere hyggelige ture langs vandet, nyde et spaophold eller spise en lækker gourmet-menu i stedets restaurant. Hvis I senere på aftenen føler jer heldige, kan I spille kort og roulette eller gamble på spillemaskinerne i hotellets smagfuldt indrettede kasino.
Vejle’s bymidte
Når I nu er proppet med naturindtryk og begynder at kigge jer om efter noget andet at lave end at gå i skoven eller beundre fjorden, så er Vejle også leveringsdygtig i det. I 2014 og 2018 blev byen kåret til Danmarks bedste handelsby, og det er der selvfølgelig en grund til. Det er først og fremmest en kæmpe anerkendelse til detailhandelen i byen og byens handelstandsforening, der har lagt kræfterne i en fælles indsats for at gøre Vejle til en i særklasse attraktiv by at shoppe i og et sted, hvor besøgende kan nyde alt, hvad en velfungerende provinsby har at byde på.
Vejle har ca. 1 kilometer gågade, der strækker sig over Nørregade, Torvegade, Søndergade og Vestergade. Gågaden er fyldt med butikker af alle slags og skiller sig ud, idet den gennem flere hundrede år har formået at bibeholde noget af sit originale udtryk fra 1200-tallet, selv om den efterhånden er blevet moderniseret flere gange. I dag er gågaden belagt med smuk granit og afgrænset af en blanding af gamle og nye bygninger.
Når I spadserer ned ad gågaden, skal I holde øje med tre forhøjede glasmontrer, der er nedfældet i gågaden; Her kan I nemlig se ned på de helt gamle oprindelige brosten fra middelalderen og den gamle gade fra dengang. De gamle brosten er ca. 700 år gamle og løber 1 meter under jorden ad samme strækning som den nuværende gågade.
Et lille tip fra mig
Når I kommer forbi Rådhustorvet så kig tilbage mod Søndergade. Så ser I byens gamle vandtårn oppe på en bakketop over gågaden. Om aftenen er vandtårnet lyst op ad projektører, som er et smukt syn set fra Rådhustorvet.
Shopping-centret Bryggen ligger for enden af Søndergade lige ved siden af Vejle Å. Overfor Bryggen er der hyggelige caféer, hvor jeg anbefaler et besøg på Lido Caféen, fordi der herfra er udsigt til Vejle Å. Derudover har Lido Caféen mad af rigtigt god kvalitet. Prøv fx deres nachos som er rigtigt gode!
Hvis I er til mere shopping og caféliv i bymidten, bør I også tjekke Vejle Midtpunkt ud, som er en sidegade til gågaden, hvor der hænger farvestrålende parablyer til pynt over gaden. Her er også flere hyggelige cafeer og en slags urban feeling i hele gaden. Om sommeren er stemningen her supergod, og det er det perfekte sted at tage hen, hvis I er til en spontan frokost.
Arkitektur i Vejle
Vejle har stor fokus på videreudvikling af byen, og den følger med i de nyeste arkitektoniske trends. I dag er Vejle særligt kendt på grund af sine boligprojekter, der findes rundt omkring i byen. I dag er det Fjordenhus, lejlighedskomplekset Bølgen, De runde boligtårne De fem Søstre, Spinderihallerne, Vejle Musikteater og Bryggens rustrøde facade, der blandt andet tiltrækker sig opmærksomhed – men der er også mange fremtidige projekter på tegnebrættet.
Jeg kan huske, da Bølgen var ved at blive bygget, og alle i Vejle fulgte byggeriet med tilbageholdt åndedræt uden helt at vide, hvad de dog skulle mene om det projekt, for de omkring 100 nye ejerlejligheder så godt nok lidt løjerlige ud efterhånden, som byggeriet skred fremad – men der var ingen grund til uro.
I dag er Bølgen en smuk og harmonisk bygning, der er blevet et af Vejles mest kendte vartegn.
Fjordenhus er Vejles nyeste tilkomne bygning og designet af Olafur Eliasson. Det er kunstnerens første bygningsprojekt, og Fjordenhus er også blevet et af Vejles kendte vartegn. Bygningen er en sammensmeltning af sansning, fysisk bevægelse, lys samt oplevelsen af natur og rum.
Danmarks cykelby
I Vejle og omegn er der også perfekte muligheder for at cykle, hvis I holder af dette. Her er både almindelige cykelstier og racer-cykelstier og spor i naturen og skovene til mountainbikes. På grund af de mange bakker i regionen er det et udfordrende terræn, som mange opsøger på grund af sværhedsgraden.
Er I i topform eller vil I bare gerne prøve jer selv lidt af, bør I tage udfordringen op og prøve at cykle op ad Kiddesvej, som også ligger på ruten under cykelløbet Postnord Danmark Rundt.
I Vejle og omegn
Skulle I få lyst til at køre lidt væk fra Vejle til nogle af naboseværdighederne, så finder I også interessante steder i mindre køreafstand fra byen.
Legoland
Legoland i Billund er særligt populær både hos børn og voksne, og når man som jeg har boet i Vejle, betyder det, at jeg har været rigtig, rigtig mange gange i Legoland. Det tager cirka en halv time at køre til Legoland fra Vejle, så det er nemt at planlægge en heldagstur dertil. Har I børn der elsker Lego, så bør I helt sikkert lægge et besøg forbi Legoland. Det er en stor oplevelse!
Jellingstenene
Elsker I historie, så er det en god ide at køre til Jelling og se museet Kongernes Jelling og Jellingstenene, der er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Jeg elsker især historier fra de gamle dage, og ved Jellingstenene kan I få masser af dem, når I går rundt og får en fornemmelse af, hvordan vikingerne levede dengang. I kan høre de gamle historier om de gamle kæmper Gorm Den Gamle og Harald Blåtand, I kan se runestenene, den store skibssætning, Jelling Kirke og den store palisadeindhegning, der blev rejst for mere end 1000 år siden.
Jeg kender historien bag Jellingstenene ret godt, da jeg gennem årene har været der på utallige familieudflugter og skoleudflugter, og så har jeg faktisk også været ved at uddanne mig som pædagog i Jelling.
Og jeg har hele tiden fået ny viden om stedet alle de gange, jeg har været der, og jeg har altid syntes, det var spændende at komme tilbage.
Givskud Zoo
Dengang jeg voksede op, elskede jeg at tage på udflugt til Givskud Zoo tæt på Jelling med min familie. Jeg elsker dyr, og derfor har en tur i zoo altid været en klar favorit hos mig.
Givskud Zoo er en speciel dyrepark på den måde, at I kan køre rundt i bil i tre forskellige store anlæg, der hver repræsenterer de tre verdensdele Sydamerika, Nordamerika og Afrika. I kører rundt blandt alpakaer, bisoner, antiloper, zebraer, giraffer, næsehorn og løver og rundt omkring er der mulighed for at lave en picnic – selvfølgelig udenfor de farlige dyrs rækkevidde.
Skærup Zoo
Skærup Zoo har omkring 100 dyrearter, og her er også god mulighed for at komme helt tæt på dyrene, røre ved dem, og der er masser af muligheder for, at små børn kan lege på legepladserne.
Jeg håber, jeg med denne blog har givet jer lyst til at opleve det lille hjørne af det danske sommerland, der hedder Vejle, hvis ferien på et tidspunkt står på ferie i Danmark i stedet for i udlandet.
Og jeg håber, I nu har en bedre idé om, hvad der er værd at se i denne del af landet. Prøv at tage afsted og oplev det.
Jeg er sikker på, at det ikke bliver sidste gang I besøger Vejle og omegn!
Skriv kommentar